Inițial, a fost mai clar. Prin arestarea în Canada a doamnei Meng, fiica patronului Huawei, occidentalii au transmis Chinei semnalul că spionajul sub acoperirea ”economiei de piață” nu mai ține. Degeaba pozează Huawei în supercompania de același calibru cu Samsung sau Apple, dacă partidul unic dispune, nu poate decât să se supună. Ceea ce nu e cazul cu firmele coreene, americane sau europene.
Apoi, lucrurile s-au mai complicat. Americanii au băgat la înaintare Iranul, cu care Huawei ar fi făcut afaceri în ciuda embargoului. Din acest motiv ar fi fost arestată doamna Meng. China a arestat și ea doi occidentali, pe motive de securitate națională. Este vorba de omul de afaceri Michael Spavor (care are relații strânse în Coreea de Nord) și de fostul diplomat Michael Kovrig (care sună destul de românește, dar poate e întâmplător). Mai mult, Beijingul e cel care țipă acum că occidentalii nu respectă drepturile omului și arestează samavolnic. De parcă nu partidul ridică din umeri când e întrebat de soarta avocatului Wang Quanzhang, dispărut fără urmă în urmă cu trei ani – ca să dau numai un exemplu recent.
Eu unul prefer însă să nu mă îndepărtez de sensul inițial al poveștii. Sunt destui care spun că și Apple, și Facebook, și McDonald’s sunt la fel, fac jocurile guvernului ca și Huawei. Nu cred, situațiile nu se pot echivala. În comparație cu Occidentul, China nu are nici măcar rudimentele de contracarare a abuzurilor guvernamentale. Motivul e simplu și clar: China e stat totalitar, unde libertatea economică ține până unde îngăduie Biroul Politic.
Ca poveste separată, remarc felul curajos în care acționează Canada. După ce și l-a pus în cap pe Mohamed bin Salman al Arabiei Saudite, tot pentru abuzuri de regim autoritar, guvernul canadian intră acum în dispută cu Beijingul. Spune premierul Trudeau că sistemul juridic canadian nu face arestări politice – dar afirmația e mai presus de înțelegerea Beijingului, e frază goală pentru el. Dovadă arestările ”în oglindă” de la Beijing ale lui Spavor și Kovrig, de care aminteam mai sus.