Curtea de Apel București își declină competența de a judeca procesul procurorului general

73
2 minute de lectură

Curtea de Apel București și-a declinat competența în favoarea Curții de Apel Alba Iulia în dosarul în care Augustin Lazăr, procuror general al României, cere suspendarea procedurii de revocare a sa, demarată de ministrul Justiției Tudorel Toader. Instanța a admis miercuri excepția ridicată de avocatul procurorului general. Anterior acestei decizii, Curtea de Apel Alba Iulia și-a declinat competența teritorială de a judeca procesul lui Augustin Lazăr. 

De asemenea, Curtea de Apel București a decis miercuri să sesizeze Curtea Constituțională cu o excepție ridicată de avocatul lui Lazăr pentru ”conflict negativ de competență”. 

“Acţiunea este formulată de către o persoană fizică, cu datele din cartea de identitate. Eu reprezint persoana fizică şi nu autoritatea procurorului general. Eu nu am fost angajat de un ordonator de credite. Curtea de Apel Alba Iulia trebuia să judece acest dosar. Augustin Lazăr a făcut plângerea ca persoană fizică”, a explicat avocatul lui Lazăr.

Reproșuri reciproce

Augustin Lazăr a deschis proces împotriva Ministerului Justiției la Curtea de Apel Alba Iulia, pe raza căreia se află domiciliul său din buletin, ca persoană fizică și nu în calitate de procuror general. Instanța din Alba a decis, însă, că nu are competența teritorială de a judeca procesul, stabilind că acesta este de competența Curții de Apel București, care se află în raza teritorială a Parchetului General.   

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat pe 24 octombrie că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, în baza unui raport de evaluare structurat în 20 de puncte. Toader i-a reproșat lui Lazăr probleme de comportament în comunicarea publică și de management, lipsa organizării eficiente și a asumării responsabilității. De asemenea, i-a mai reproșat lui Lazăr că a susținut discursuri politice și acuzații la adresa autorităților statului. La rându-i, Lazăr i-a reproșat ministrului Toader că și-a depășit competențele, încălcând principiul separației puterilor în stat, pentru că Executivul nu poate să intre pe teritoriul activității instituțiilor judiciare. Potrivit legii, prcurorul general al României poate fi evaluat doar de o comisie formată din magistrați procurori din Consiliul Superior al Magistraturii.    

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele