Cimitirul evreiesc din Huși, Vaslui, vandalizat. Liderii comunității și Președintele României cer pedepsirea vinovaților

54
Klaus Iohannis s-a arătat extrem de îngrijorat de înmulțirea acțiunilor și declarațiilor antisemite din România
4 minute de lectură


Peste 70 de monumente funerare din cimitirul evreiesc din Huși, județul Vaslui, au fost vandalizate. Reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic a solicitat autorităților române să ia toate măsurile pentru a-i pedepsi pe cei vinovați.

Președintele Klaus Iohannis condamnă acțiunile și manifestările antisemite care incită la ură și violență împotriva evreilor și a cerut vineri autorităților competente să-i identifice și sancționeze pe cei care comit astfel de fapte.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, dr. Aurel Vainer, la începutul săptămânii trecute un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse.

„În numele conducerii Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, preşedintele Federației își exprima indignarea sa totală, însoţite de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse. În prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului”, se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Dr. Aurel Vainer este de părere că nu este admisibil ca în România de azi, „stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor”.

Reprezentanții Federației cer autorităților române, să ancheteze cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi și să îi pedepsească potrivit legii.

„Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România”, se mai arată în comunicat.

„Președintele României, Klaus Iohannis, își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în ultima perioadă, la nivel național, au fost semnalate o serie de acțiuni și manifestări provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securității cetățenilor români și patrimoniului cultural, precum și valorilor și principiilor asumate de statul român. Președintele României solicită autorităților competente să acționeze cu fermitate în vederea soluționării acestor cazuri de încălcare a legislației în domeniu, prin identificarea și sancționarea celor care se fac vinovați de acțiuni și manifestări antisemite”, arată un comunicat emis, vineri, de Administrația Prezidențială, citat de Mediafax.

Klaus Iohannis condamnă acțiunile și manifestările anitsemite care „incită la ură și violență împotriva evreilor”.

„Președintele României condamnă aceste acțiuni și manifestări antisemite care incită la ură și violență împotriva evreilor și rămâne un suținător ferm al valorilor europene. Toleranța, respectul față de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, atașamentul față de principiile democratice și ale statului de drept reprezintă soluțiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism și revizionism care amenință Europa. Președintele Klaus Iohannis reamintește, totodată, că România acordă o importanță deosebită apărării acestor valori, obiectiv care face parte din prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”, conform sursei citate.

Totodată, șeful statului consideră că asigurarea securității tuturor cetățenilor români și protejarea patrimoniului cultural național reprezintă „fundamente ale păcii sociale”.

„Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educației despre Holocaust și consolidarea valorilor și principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru statul român”, mai arată comunicarea Președinției.

Administrația Prezidențială notează că România s-a remarcat ca un model de succes la nivel regional privind prezervarea memoriei Holocaustului, „asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaționismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului și descurajarea discursului instigator la ură”.

„Președintele Klaus Iohannis consideră că nu trebuie să permitem ca aceste progrese înregistrate de țara noastră să fie umbrite de acțiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tentă fascistă și xenofobă, de afirmare a unor idei cu vădit conținut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazistă, de profanare a cimitirelor evreiești sau de acte de vandalism asupra clădirilor sau obiectivelor de patrimoniu aparținând comunității evreiești”, conchide comunicatul emis de Președinte.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele