Cititul regulat de poveşti dezvoltă mai rapid creierul copiilor

159
4 minute de lectură
Sursa: pixabay.com

Copiii cărora li se citesc frecvent povești și care nu au acces la ecranele televizoarelor, computerelor sau telefoanelor mobile în primii cinci ani de viață înregistrează o dezvoltare mai rapidă a creierului, potrivit unui nou studiu, realizat de cercetătorii americani și citat de cnn.com și Mediafax.

Concluzia nu este una nouă, dar autorii acestui studiu, cercetătorii de la Spitalul de pediatrie din Cincinnati, au venit cu argumente clare, obținute prin intermediul imagisticii prin rezonanță magnetică. Acesta este primul studiu care furnizează și dovezi neurobiologice ale beneficiilor potențiale ale cititului și ale efectului negativ pe care îl au ecranele asupra dezvoltării creierului preșcolarului.

“Este important, pentru că organul se dezvoltă cel mai rapid în primii cinci ani de viață”, a spus coordonatorul studiului, medicul John Hutton.

“Copiii care au parte de mai multe experienţe care îi stimulează, ce ajută creierul să se organizeze, vor avea un avantaj uriaş atunci când vor ajunge la şcoală”, a spus Hutton. “Şi este din ce în ce mai dificil pentru copii să recupereze, dacă rămân în urmă la şcoală”, a mai spus acesta.

La studiu au participat 47 de copii sănătoşi, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, care nu mergeau la grădiniţă.

Materia cenuşie din creier conţine majoritatea celulelor care comandă corpului ce să facă. Substanţa albă este ţesutul cu aspect albicios ce face parte din sistemul nervos central (măduva spinării şi encefal) şi conţine axonii, respectiv prelungirile celulelor ner­voase şi celulele ţesutului interstiţial numit nevroglie, care are rol de hrănire și protecție. Sustanţa albă este importantă pentu că asigură influxul nervos de la un centru nervos la altul sau între un centru nervos şi un nerv. Creșterea nivelului de substanță albă și organizarea acesteia sunt extrem de importante pentru capacitatea creierului de a comunica cu restul organismului, mărind capacitatea de a învăța și asigurând o bună funcționalitate. Fără un sistem de comunicare bine dezvoltat, capacitatea de procesare a creierul încetinește și are de suferit.

În cazul copiilor care erau expuși la ecrane mai mult de o oră pe zi, zonele responsabile de învățare în materia albă erau subdezvoltate şi mai puţin organizate.

La naștere, numărul neuronilor este cel mai mare comparativ cu restul vieții, iar, în funcție de stimuli – comunicare, iubire, îmbrățișare, plimbat, citit -, conexiunile între neuroni sunt întărite, spune Hutton. În lipsa unor stimuli, neuronii mor, a mai spus acesta. Chiar dacă se modifică și învață la toate vârstele, ceea ce se întâmplă în primii cinci ani ai vieții este hotărâtor pentru dezvoltarea creierului.

În afară de imaginile creierului obţinute prin rezonanţă magnetică, participanţii la studiu au fost supuşi unor teste cognitive.

Copiii care aveau acces la ecrane mai mult de o oră zilnic au avut rezultate mai proaste în ceea ce priveşte la testele cognitive, inclusiv privind limbajul expresiv şi capacitatea de a numi rapid obiecte.

Ecranele interferează, de altfel, cu toate activităţile copiilor, de la jocul cu jucării la folosirea imaginaţiei, joaca afară etc.

Hutton spune că mai degrabă este important cititul în sine, regulat, decât tipul de poveste. Acesta sfătuieşte părinţii să nu mai caute cartea perfectă, ci pur şi simplu să le citească celor mici regulat.

Cum îi stârneşti copilului interesul pentru cărţi şi citit? The National Institute for Literacy din SUA are câteva sugestii:

1) Începe de la naştere prin a-i vorbi copilului şi a răspunde gângurelilor
2) Cântă melodia “Alfabetul” (ABC)
3) Stimulează copilul să își folosească imaginația, să inventeze povești și să pună multe întrebări despre acele istorii inventate
4) Alege cărți cu personaje interesante, citește cu voci diferite pentru personaje
5) Pune copilul să repete cuvintele noi
6) Cel mai important lucru este să te bucuri de experiența cititului alături de el.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele