Cîțu: Voi arăta cum PSD nu intenționa să majoreze pensiile

37
3 minute de lectură
Foto: Facebook/Florin Cîțu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, l-a avertizat luni pe predecesorul său, Eugen Teodorovici, că va face public un document guvernamental ce arată că PSD nu intenționa să majoreze pensiile în 2020, informează Mediafax.

„Un mesaj clar pentru Eugen Teodorovici, pentru că în ultima perioadă a început cu acuzații care nu au niciun fundament. Dacă continuă în această direcție mă văd forțat să public un document prezentat în Guvernul României care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenție să aplice legea pensiilor în 2020”, a spus ministrul, luni, într-o conferință de presă.

El a citit un paragraf din concluzia documentului respectiv și a spus că publicarea lui este o decizie politică ce trebuie luată în PNL. Acesta nu a precizat ce instituție a elaborat documentul.

„Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii 127 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea țintei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023”, a citit Florin Cîțu.

Încă din luna aprilie, ministrul PSD al Finanțelor Eugen Teodorovici știa că deficitul bugetar ar putea depăși 4% din PIB, conform unor note interne din minister citite de ministrul Finanțelor Florin Cîțu la conferința de presă de luni.

Ministrul a prezentat documente care arătau că încă din ianuarie sau aprilie 2019 ministrul Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă erau informați de specialiștii din minister că deficitul ar putea depăși 4% din PIB, în condițiile în care veniturile la buget nu puteau atinge nivelul preconizat. Notele interne arată că în iunie a continuat deteriorarea execuției bugetare și a situației veniturilor.

Cîțu a spus că aceste documente vor fi prezentate Curții de Conturi. El a acuzat că Guvernul PSD a mințit Parlamentul României în condițiile în care existau avertizări încă de la începutul anului privind supraestimarea veniturilor bugetare.

„Ce pot să va spun este că toate aceste documente vor fi prezentate Curții de Conturi atunci când va analiză execuția bugetară pentru 2019 și am vrut să fac acest lucru pentru că acești oameni (PSD – n. red.) au fost și de un cinism și de o lipsă de fair play față de profesioniștii din ministrul Finanțelor Publice. Și-au dat derogări personale să nu răspundă personal la această situație, dar nu au făcut nimic pentru profesioniștii din Finanțe care i-au avertizat despre această situație, și era de datoria mea să ii apar pe acești oameni care și-au făcut datoria”, a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele