Cîțu: Vom continua discuțiile cu ministerul Transporturilor referitor la situația CNAIR

43
3 minute de lectură
Florin Cîțu. Sursă: Facebook

Ministerul Finanțelor va continua discuțiile cu Ministerul Transporturilor pentru a clarifica situația de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a precizat joi Florin Cîțu, transmite Mediafax. Șefa ANAF spune că CNAIR nu este în executare silită și că nu există un termen pentru executare.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

ANAF ar vrea să execute CNAIR pentru recuperarea unui prejudiciu de peste o jumătate de miliard de euro provenit din contractul cu Bechtel, încheiat de stat pentru construirea autostrăzii Transilvania, nefinalizată și blocată timp de un deceniu. Procedura de executare silită ar avea termen vineri, 20 decembrie, însă informația nu a fost confirmată de reprezentanții ANAF.

Discuții preliminare între cele două ministere au avut loc joi, însă Florin Cîțu nu a vrut să comenteze situația și nici să ofere detalii dacă se ia în calcul sau nu o reeșalonare a datoriilor.

„Aceste discuții vor continua între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor. Când vom avea ceva de declarat public, vom declara public atunci”, spus joi Florin Cîțu.

Șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, a precizat joi că momentan sunt discuții cu Ministerul Transporturilor, dar că din informațiile preliminare, CNAIR nu este în executare silită și că nu există un termen.

„Haideți să vedem dacă vorbim despre sume certe, lichide și exigibile și dacă ANAF-ul are atribuții în domeniu. Lăsați-ne să ne documentăm. Sunt discuții la Ministerul Transporturilor. În măsura în care se vor finaliza vom face publice toate… După verificarea informațiilor vom reveni”, a spus joi Mirela Călugăreanu, președintele ANAF.

Potrivit informațiilor MEDIAFAX, punctul de vedere al direcției juridice din ANAF în speța cu CNAIR este că CNAIR trebuie să se îndrepte către oamenii responsabili din cadrul companiei pentru recuperarea prejudiciului.

Aceștia ar fi cei care au negociat și supervizat pasiv modul defectuos de derulare între 2003 și 2013 a contractului, în esență directori. Bechtel a încasat miliarde pentru execuția unui drum de 52 de kilometri în 10 ani.

În presă se notează că raportul de la Finanțe nu face mențiuni cu privire la deciziile politice luate la Palatul Victoria sau de cei care au ocupat funcția de ministru al Transporturilor între 2003 și 2013, printre care și actualul premier Ludovic Orban.

Informațiile din media dau prejudiciul adus ca urmare a modului defectuos în care s-a derulat și negociat contractul cu americanii la circa 526 milioane de euro, echivalentul a 2,36 miliarde de lei. Asta ar fi circa jumătate din bugetul companiei de drumuri și infrastructură.

Urmăriți-ne și pe Facebook.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele