Clasa de mijloc este în scădere la nivel mondial

169

Familiile cu venituri medii sunt în scădere la nivel mondial, se arată într-un raport la Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).

Intitulat „Sub presiune: Clasa de mijloc stoarsă“, studiul a identificat o serie de probleme ce afectează clasa de mijloc, având consecințe extrem de grave pentru creșterea economică și însăși fibra societății.

„Clasa de mijloc arată astăzi tot mai mult precum o barcă în ape învolburate“, a declarat secretarul general al Organizației, Angel Gurría, citat de CNN. „Guvernele trebuie să asculte îngrijorările populației și să protejeze și să promoveze standardele de trai ale clasei de mijloc“, a adăugat el.

Clasa de mijloc este afectată de ani de zile iar acest fapt favorizează apariția democraților progresivi în Statele Unite, care militează pentru creșterea taxelor în cazul celor bogați pentru a pune la dispoziție un sistem de siguranță ce include, între altele, un sistem de asistență medicală universală. Însă, în timp ce numeroși posibili candidați la președinția Statelor Unite indică Europa ca model, studiul arată că problema există și în cadrul Uniunii Europene.

Ponderea clasei de mijloc în țările dezvoltate a scăzut de la 64% la jumătatea anilor ‘80, la 61% la jumătatea anilor 2010. Cu toate acestea, scăderea este mai pronunțată în unele țări, între care Statele Unite, Israel, Germania, Canada, Finlanda sau Suedia.

În Statele Unite, puțin peste 50% din populație face parte din clasa de mijloc, cu mult mai puțin decât în majoritatea țărilor dezvoltate.

Costuri mai mari, venituri mai mici

Creșterea diferențelor în venituri este principalul factor ce determină acest trend. În ultimii 30 de ani, venitul mediu a crescut cu o treime mai puțin în raport cu veniturile clasei bogate.

Totodată, costurile cresc mai repede decât inflația în cele mai bogate economii ale lumii. Prețurile imobiliare în mod special au crescut mult mai repede decât veniturile clasei de mijloc, care a cheltuit 32% din bugetul său pe locuințe în 2015, comparativ cu 25% în 1985.

Mai bine de una din cinci gospodării ale clasei de mijloc cheltuie mai mult decât câștigă.

„Investițiile clasei de mijloc în educație, sănătate și locuințe, susținerea pe care o acordă serviciilor publice de calitate, intoleranța pe care o manifestă față de corupție, încrederea în alții și în instituțiile democratice sunt baza creșterii economice și dezvoltării“, subliniază raportul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele