CE recomandă exclusiv protejarea consumatorilor vulnerabili

75
8 minute de lectură

Europa piețelor deschise de energie

Comisia Europeană cere statelor membre să deschidă pieţele de electricitate şi gaze naturale şi să elimine preţurile reglementate, odată cu introducerea unor măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili, potrivit unei declarații a comisarului european pentru Energie şi Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete. Declarația vine în contextul în care guvernul de la București tocmai a făcut o serie de modificări controversate în legislația privind piața de energie. Acestea vizează atât introducerea unor taxe suplimentare pentru companiile din domeniul energetic, cât și plafonări de prețuri.

Guvernul a decis inițial, prin Ordonanța 114/2018, să plafoneze prețul pe MWh pentru toți consumatorii de gaze. Când s-a pus problema plafonării doar pentru consumatorii vulnerabili, s-a constatat că nu există o definiție a consumatorului vulnerabil şi toţi consumatorii casnici plătesc aceleaşi tarife reglementate la electricitate şi gaze. „Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa. Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea să mai fie nevoie de reglementarea preţurilor o perioadă, iar până la urmă va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o”, a răspuns oficialul european. El a arătat că toate eforturile făcute de fapt urmăresc crearea unei pieţe energetice eficiente, adică să avem concurenţă şi preţuri cât mai mici, toate acestea în avantajul consumatorilor vulnerabili.  „În pachetul «Energie curată pentru toţi» am luat foarte în serios situaţia consumatorilor vulnerabili. Nu există o definiţie europeană a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor să existe o înţelegere clară a ceea ce înseamnă consumator vulnerabil, să monitorizeze sărăcia energetică a cetăţeanului şi să ia măsuri pentru a se reduce nivelul de sărăcie energetică din UE”, a spus oficialul european. Potrivit lui Canete, o mare problemă o reprezintă pierderile de energie ale clădirilor în care locuiesc oamenii săraci. „Trebuie, deci, să luăm măsuri mai ales pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. De obicei, consumatorii vulnerabili locuiesc în clădiri care nu au izolaţie şi consumă foarte multă energie. Prin urmare, am discutat acest lucru în cadrul politicilor de eficienţă energetică şi ne-am gândit la problema locuinţelor. Obiectivul tuturor măsurilor este să oferim preţuri mici”, a repetat comisarul.

Ministrul român al energiei, Anton Anton, a susține că și în România există programe de reducere a consumului de energie. „Nu uitaţi că şi noi facem izolaţii, acțiuni ce fac parte din planul de a reduce consumul de energie. Mai ţineţi cont de un lucru: există şi ceea ce se cheamă Rabla la electrocasnice, ceea ce este acelaşi lucru, adică să înlocuieşti un electrocasnic vechi, ineficient, cu un electrocasnic nou, becuri şi aşa mai departe. Noi încercăm de foarte multă vreme să ajutăm consumatorul vulnerabil, într-un fel sau în altul, gândiţi-vă la ajutoarele de încălzire. Există anveloparea clădirilor, aceasta este pentru toată lumea, inclusiv pentru consumatorul vulnerabil, mai înainte v-am spus de Rabla la electrocasnice. Sigur că trebuie să ne uităm puţin mai larg, pentru că noi credem că în perioada asta trebuie să protejăm şi din punctul de vedere al preţurilor, am introdus în Ordonanţa 114 aceste limitări, pe care şi Comisia Europeană le acceptă pentru o perioadă limitată de timp”, a susţinut ministrul. Iniţial, OUG 114/2018 a prevăzut plafonarea la 68 de lei pe MWh a preţului gazelor de producţie internă pentru toată piaţa, iar săptămâna trecută, Guvernul a modificat ordonanţa şi au rămas plafonate cantităţile de gaze pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri. Aceasta după ce, la începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, arătând că prevederile OUG 114/2018 încalcă directivele europene din domeniul gazelor.

Definirea consumatorilor vulnerabili

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) consideră că măsura corectă pe care ar fi trebuit să o ia Guvernul era definirea consumatorilor vulnerabili de electricitate şi gaze şi asigurarea de măsuri de protecţie doar pentru persoanele care au nevoie, în locul revenirii la piaţa reglementată pentru toţi consumatorii casnici de electricitate. „De când a apărut OUG 114, în decembrie 2018, ne aflăm într-un context dăunător tuturor afacerilor din energie. Este nevoie acută de predictibilitate şi stabilitate în legislaţia primară, precum şi în reglementările secundare, pentru ca participanţii la piaţă să îsi poată continua activitatea în condiţii normale. Noua variantă, cu modificări, a OUG 114/ 2018 trebuie să treacă rapid prin Parlament”, a afirmat Ion Lungu, preşedintele AFEER,.

ORANGE, CA – JUNE 11: Blue flames rise from the burner of a natural gas stove June 11, 2003 in Orange, California. Federal Reserve Chairman Alan Greenspan, testifying as an energy expert, told a U.S. House committee June 10 that high natural gas prices resulting from increased demand and shrinking domestic production are here to stay and may potentially drive U.S. industry overseas. A cold winter is being blamed for depleting wells and raising the price of natural gas to more than twice what it cost two years ago. (Photo by David McNew/Getty Images)

El a arătat că, la nivel european, există multe schimbări legislative, care trebuie preluate în legislaţia naţională. „Pentru sectorul energetic românesc, schimbările legislative au fost multe, importante şi încă nu s-au terminat. Nu avem încă forma finală a OUG 114. Probabil vor urma noi reglementări emise de ANRE. Este adevărat că, faţă de prima variantă a ordonanţei, s-au făcut ajustări importante”, a mai spus Lungu. Referitor la contribuţia de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din sector, el a arătat că inclusiv oficialii ANRE au recunoscut că suma este prea mare şi că nu are nevoie de aceşti bani. Pe de altă parte, AFEER apreciază modul în care ANRE a înţeles prevederile OUG 114/ 2018 privind aplicabilitatea contribuţiei băneşti de 2% raportată la cifra de afaceri aferentă activităţii de furnizare, pentru a se evita aplicarea în cascadă a acesteia în factura clientului final. AFEER mai arată că ANRE a avut o abordare corectă privind reglementarea preţului pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de trei ani. „ANRE a avut abordarea corectă, prin acreditarea unui număr mare de Furnizori de Ultimă Instanţă opţionali, ce le permite acestora să păstreze portofoliul de clienţi. Totuşi, este surprinzătoare pentru noi această decizie de reintroducere a pieţei reglementate, în condiţiile în care nu au existat semnale că erau nereguli în piaţă. Niciun raport al ANRE sau al Consiliului Concurenţei nu a arătat distorsiuni ori alte motive de îngrijorare. Piaţa liberă funcţiona corect. Pe de altă parte, de la jumătatea anului trecut, au existat creşteri ale preţului pe piata angro, ceea ce, probabil, a îngrijorat autorităţile, determinându-le să revină la preţurile reglementate. Dar, în opinia noastră, măsura corectă era definirea consumatorilor vulnerabili şi asigurarea de măsuri de protecţie doar pentru persoanele care au nevoie de această protecţie”, a mai arătat preşedintele AFEER.

Unii furnizori vor renunța la „casnici”

Reprezentanţii asociaţiei susţin că este posibil ca, în noul context legislativ, unii furnizori să renunţe la clienţii casnici şi care, probabil, vor dispărea din această piaţă. În același timp, furnizorii de energie vor fi şi mai interesaţi să ofere pachete complexe şi servicii suplimentare clienţilor. De remarcat că se înregistrează, în continuare, multe acţiuni de promovare a pieţei libere pentru consumatorii casnici, fapt ce arată viabilitatea pieţei. De asemenea, este posibil ca piaţa să evolueze, în sensul unei oferte de preţuri mai bune pe piaţa liberă decât pe piaţa reglementată. Într-adevăr, furnizorii de energie sunt obligaţi să ofere preţuri reglementate timp de trei ani, dar consumatorii casnici pot alege fie să rămână în piaţa liberă, fie să treacă în piaţa reglementată. Potrivit AFEER, în contextul pachetului de reglementări europene numit „Energie curată pentru toţi europenii”, autorităţile române trebuie să respecte drepturile consumatorilor, precum uşurinţa de a schimba furnizorul. „Se doreşte ca, nu mai târziu de 2026, aceasta să se realizeze într-un interval scurt de 24 de ore. În acest moment, în România, acest proces nu este chiar atât de simplu, dar trebuie să ne pregătim”, subliniază AFEER.


[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele