Coloniștii europeni au ucis atât de mulți amerindieni încât au modificat clima și economia lumii, spun cercetătorii

129
3 minute de lectură

Când europenii au sosit în America, au adus cu ei boli necunoscute Lumii Noi și au provocat moartea atâtor nativi americani încât au determinat schimbarea climatului global și în final au determinat schimbarea economiei lumii, arată un nou studiu al cercetătorilor UCL (University College London).

Timp de peste 100 de ani, începând cu momentul descoperirii Americilor de către Cristofor Columb, coloniștii europeni au ucis 56 de milioane de indigeni în sudul, centrul și nordul Americii, provocând abandonarea și refîmpădurirea unor largi suprafețe de teren agricol, au estimat cercetătorii de la University College London (UCL). Reîmpădurirea și răspândirea vegetației sălbatice pe o suprafață de mărimea Franței a dus la o scădere masivă a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, potrivit studiului citat de CNN.

Modificarea nivelului de carbon din atmosferă a fost suficient de amplă pentru a răci Pământul, până în 1610, moment după care s-a declanșat o micro-eră glaciară (cuprinsă între 1645-1715) au aflat cercetătorii.

Columb a sosit în în Lumea Nouă în 1492. “CO2 și clima au fost relativ stabile până în acest moment”, a declarat profesorul Mark Gewin, profesor de geografie la UCL, unul dintre co-autori ai studiului. “Deci, aceasta este prima schimbare majoră cu privire la gazele cu efect de seră ale Pământului, pe care o vedem”.

Înainte de acest studiu, unii oameni de știință au susținut că schimbarea de temperatură din anii 1600, numită “Little Age of Ice” (Mica Eră Glaciară), a fost cauzată doar de forțele naturale.

Dar prin combinarea dovezilor arheologice, a datelor istorice și a analizei carbonului găsit în gheața din Antarctica, cercetătorii UCL au arătat că reîmpădurirea – cauzată direct de sosirea europenilor – a fost o componentă cheie a răcirii globale, au spus ei.

“În sfârșit, am reușit să analizăm toate datele și să înțelegem că singura modalitate în care Mica Eră Glaciară a fost atât de intensă a fost … din cauza genocidului a milioane de oameni”, a declarat Maslin pentru CNN.

Cercetătorii au analizat gheața antarctică, care captează gazul atmosferic și poate arăta cât de mult dioxid de carbon a fost în atmosferă acum câteva secole.

“Mostrele de gheață au arătat că în 1610 a existat o scădere mai mare a nivelului de CO2 (decât de obicei), cauzată de pământ și nu de oceane”, a spus Alexander Koch, autorul principal al studiului.

O mică schimbare a temperaturilor – în jur de 10 grade – a condus în secolul al XVII-lea la ierni mai friguroase, veri mai reci și la recolte care nu mai reușesc să se coacă, a spus Koch.

Implicațiile studiului merg dincolo de granițele climatologie și contribuie, de asemenea, la oferirea de răspunsuri în domeniul cercetării geografice și istorice, a spus Maslin, menționând că moartea americanilor indigeni a contribuit direct la succesul economiei europene.

Resursele naturale și produsele alimentare expediate din Lumea Nouă au ajutat populația Europei să se extindă. De asemenea, a permis europenilor să renunțe la agricultura de subzistență și să înceapă să lucreze în alte industrii pentru a economisi bani.

“Lucrul cu adevărat ciudat este că depopularea Americii ar putea să fi fost ”șansa” europenilor de a domina lumea”, a spus Maslin.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele