După SUA, și Rusia suspendă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

49
2 minute de lectură

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), ca urmare a deciziei similare din partea Statelor Unite. Rusia va începe să producă modele noi de rachete, a avertizat liderul de la Kremlin, care acuză SUA de încălcarea INF prin instalarea sistemelor balistice din România.

Moscova a refuzat să distrugă noua rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), susținând că respectă în totalitate prevederile acordului, fapt evocat de Washington pentru a justifica retragerea din INF.

Pe de altă parte, Statele Unite încalcă de mulţi ani Tratatul prin instalarea sistemelor balistice în România, acuză Administraţia Putin, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări membre NATO.

„Conform informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, Statele Unite au început să încalce Tratatul din anul 1999, când au început să testeze drone militare ce au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin INF. Statele Unite au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în anul 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile total cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune“, i-a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, lui Vladimir Putin, potrivit stenogramei conversaţiei, postată pe site-ul Ministerului rus de Externe. „Sunt încălcări clare ale Tratatului. Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România şi se fac pregătiri pentru a le amplasa şi în Polonia şi Japonia“, a adăugat Lavrov.

Semnat în 1987, de către președintele american de atunci, Ronald Reagan, și omologul său rus, Mihail Gorbaciov, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare interzice utilizarea, de către părțile semnatare, a rachetelor convenționale sau nucleare cu rază scurtă și medie de acțiune (500 – 5.500 km), cu excepția celor cu lansare de pe apă.

În virtutea acordului, aproape 2.700 de rachete fuseseră distruse în 1991, ambele țări având dreptul de a efectua inspecții, relatează BBC.

În 2007, președintele Putin anunța că INF nu mai servește interesele Rusiei, după ce, în 2002, Statele Unite s-au retras din Tratatul Rachetelor Balistice.

Vineri, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, anunța suspendarea INF de către Statele Unite începând de azi. „Partenerii americani au declarat că își suspendă participarea la acord, atunci o suspendăm și noi“, a spus în replică Putin, care le-a cerut oficialilor ruși să nu inițieze dialoguri cu Washingtonul privind dezarmarea, în cadrul unei conferințe televizate la care au participat miniștrii de Externe și al Apărării.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele