Comerțul mondial, în scădere la finalul lui 2018

14
1 minut de lectură

Comerțul mondial a scăzut cu 0,3% în al patrulea trimestru al anului 2018 și ar putea să crească cu 2,6% în acest an, sub sporul de 3,0% din 2018, a anunțat marți Organizația Mondială a Comerțului (OMC), potrivit Mediafax.

Scăderea comerțului este urmarea noilor tarife și măsuri de creștere a tarifelor vamale anunțate, a evoluției mai slabe a economiei mondiale, a volatilității piețelor financiare, precum și a condițiilor financiare mai stricte din țările dezvoltate. OMC anticipa în septembrie că majorarea din 2018 va fi de 3,9%, în scădere de la 4,6% în 2017.

Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a declarat că datele scăzute nu sunt o surpriză, având în vedere relațiile tensionate dintre Statele Unite şi China.

Economistul şef al OMC, Robert Koopman, a spus că va urma o perioadă și mai dificilă, cu un impact și mai mare dacă președintele american Donald Trump își continuă planul de a impune noi tarife suplimentare la importurile globale de automobile în cursul acestui an.

Pe de altă parte, OMC nu a făcut previziuni privind impactul Brexit, însă Koopman a spus că în cel mai rău caz, ieșirea Marii Britanii din UE va contribui la reducerea comerțului mondial până la sfârșitul intervalului prognozat al OMC în 2019.

Comerţul cu bunuri va crește mai puternic în acest an, în economiile în curs de dezvoltare, cu 3,4%, comparativ cu 2,1% în economiile dezvoltate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele