Bruno Le Maire militează pentru „un nou imperiu“ european

153
2 minute de lectură

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, cere înființarea unui „nou imperiu“ al Europei pentru a rezista dominației unor superputeri economice și tehnologice precum Statele Unite sau China, care încearcă să-și exercite influența asupra Uniunii Europene, relatează Financial Times.

Ministrul francez a precizat că ideea sa nu presupune „un imperiu al dominației“, ci „un imperiu pașnic“ care să unească membrii Uniunii Europene în a ține piept proiectului „expansionist“ chinez „Noul Drum al Mătăsii“ și sloganului „America First“ al președintelui american, Donald Trump.

„Vasalizarea este o realitate“, a spus Le Maire în momentul lansării cărții „Noul Imperiu: Europa în secolul 21“. „Vasalizarea este atunci când Statele Unite impun sancțiuni extrateritoriale Uniunii Europene. Este atunci când impun tarife pe oțel și aluminiu, tarife ce afectează în mod direct viața muncitorilor și oțelăriile din nordul Franței. Vasalizare este atunci când China decide să cumpere segmente întregi de infrastructură strategică în Europa. Vasalizare înseamnă atunci când vehiculele cu autopilot vor avea sistem de navigație american și baterii din Asia“, a explicat el.

Potrivit lui Le Maire, Brexit a demonstrat că „proiectul european este muritor“ iar cele 27 de state membre rămase trebuie să fie unite.

Brexit „ne responsabilizează să spunem cu tărie că părăsirea Uniunii Europene are un cost – un cost economic, un cost financiar, un cost politic exorbitant. Iar aceste costuri vor fi exorbitante pentru poporul britanic, lucru pe care-l regret“, a adăugat ministrul, precizând că Marea Britanie este periculos de aproape de un Brexit fără acord.

„De acum, prioritatea noastră este protejarea pieței unice și afirmarea forței politice a continentului european“, a subliniat Bruno Le Maire.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele