Comisia Europeană: economia României va crește cu 3,8% în 2019

28
2 minute de lectură

Comisia Europeană (CE) și-a menținut, în prognoza de iarnă, anunțată joi, estimarea că economia României va crește în acest an cu 3,8%, față de anul trecut, la fel ca în prognoza de toamnă. În plus, CE și-a menținut prognoza că economia României va crește anul viitor cu 3,6%, față de acest an.  În schimb, Comisia susține că economia țării noastre a crescut cu 3,6% anul trecut, nu cu 4%, așa cum aprecia în prognoza de toamnă.

Experții Comisiei estimează că încetinirea economiei românești a început de anul trecut, când PIB-ul României a crescut cu 4%, mult sub prognoza oficială care a susținut rectificarea bugetară de la mijlocul anului trecut.

”Boom-ul economic care a început în România în anul 2017 s-a temperat în 2018. Creşterea reală a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% în 2017 la un nivel estimat la 4% în 2018. Ritmul mai lent de creştere se datorează consumului privat, pe măsură ce efectele reducerilor de taxe implementate în 2017 s-au risipit, iar inflaţia a afectat mai mult veniturile disponibile”.

Comisia consideră că, și în acest an principalul motor al creşterii economice va fi consumul privat. “Evoluţia investiţiilor în 2019 va depinde în mare de impactul politicilor introduse în luna decembrie 2019 în sectorul bancar, energie şi telecomunicaţii”.

Comisia Europeană estimează însă și o temperare a inflaţiei, până la 3,3% în 2019, de la 4,1% în 2018.

Estimarea s-ar putea dovedi prea optimistă, sugerează Comisia, dacă se vor manifesta efecte nedorite ale ultimelor măsuri fiscale. “Pe lângă posibilele efecte negative asupra creditului, impactul ordonanţei de urgenţă din luna decembrie ar putea fi mult mai larg. De exemplu, lipsa de predictibilitate a mediului de afaceri din România ar putea avea un efect negativ asupra deciziilor de investiţii”.

Bugetul de stat pentru anul acesta este construit pe o creștere a PIB cu 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA), potrivit datelor prezentate pe 1 februarie de Ministerul Finanţelor Publice.


[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele