Comisia Europeană: nimic nu e sigur cu România…

154
5 minute de lectură

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a prezentat marți componența și structura viitoarei Comisii Europene. România ar putea întâmpina probleme.

Foto: Agerpres / EPA

Noul colegiu va avea opt vicepreședinți, inclusiv înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (Josep Borrell).

Astfel, vicepreședintele executiv, Frans Timmermans (Olanda), va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcția Generală Politici Climatice.

Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona întreaga agendă privind era digitală și va fi comisar pentru concurență.

Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetățenilor și va fi comisarul pentru servicii financiare.

Ceilalți cinci vicepreședinți sunt: Josep Borrell (Spania), desemnat pentru „O Europă mai puternică pe plan internațional”; Věra Jourová (Republica Cehă), pentru „Valori și transparență”, Margaritis Schinas (Grecia), pentru „Protejarea modului de viață european” – o noutate absolută în structura Comisiei. Vicepreședintele Maroš Šefčovič (Slovacia) se va ocupa de „Relații interinstituționale și prospectivă”. Dubravka Šuica (Croația) va răspunde de „Democrație și demografie”.

Rovana Plumb, contestată

Foto: Agerpres

României ar urma să-i revină portofoliul Transporturilor – încă o dată, Bucureștiul nu primește un post de vicepreședinte. Iar persoana nominalizată ridică probleme. Rovana Plumb nu a obținut din primul moment acceptul președintei Comisiei: în prima variantă de echipă, transmisă presei de la Bruxelles, în dreptul României apărea o linie. Și aceasta, deși la București se știa de susținerea Rovanei Plumb de către guvernul Dăncilă.

Comisarii europeni nominalizați de Ursula von der Leyen  ar urma să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie – 8 octombrie. Iar soarta Rovanei Plumb rămâne sub semnul întrebării.

La București, USR-PLUS a anunțat că nu-i va acorda votul și este de așteptat ca românii, care dețin, de altfel, președinția grupului Renew Europe, prin Dacian Cioloș, să-și convingă colegii de familie politică să nu o voteze pe Plumb. Dată fiind conjunctura preelectorală de la București, este posibil ca și liberalii români să încerce să obțină în cadrul PPE un vot negativ în dreptul reprezentantei nominalizate de guvernul PSD.

Mai sunt și alții

Aici însă, discuțiile pot fi ceva mai complicate, pentru că trebuie să se țină cont de aranjamentele politice. Socialiștii europeni, care au fost oricum nemulțumiți de desemnarea Ursulei von der Leyen (l-ar fi vrut președinte pe Timmermans) nu vor înghiți ușor trântirea unui membru de-al lor în comisiile parlamentului. Doar, poate, „la schimb” cu cei din alte grupuri politice. Și aici, controverse ar fi.

De exemplu, ungurul László Trocsanyi la Extindere, membru Fidesz , deci din familia PPE, care ar urma să fie responsabil pentru Extindere. Ei bine, el a fost tocmai ministru al justiției într-un guvern al lui Viktor Orban care a promovat legi considerate la Bruxelles drept derapaje de la statul de drept. Și apoi, cum să lași Extinderea pe mâinile celui susținut de un guvern suspectat adesea că este prea apropiat de Rusia. Iar extinderea, prevăzută deocamdată a avea loc doar cu statele din Balcanii de Vest, este privită de Rusia ca o amenințare. Kremlinul acționează în regiune pentru a zădărnici pe cât posibil planurile Bruxelles-ului, mai ales prin activarea grupurilor ultranaționaliste.

Franțuzoaica Sylvie Goulard, propusă pentru Piață internă, reprezentantă a Renew Europe, este investigată de justiția franceză și de OLAF într-un dosar de angajări fictive la cabinetul ei de eurodeputat.

Apoi, Janusz Wojciechowski, candidatul Poloniei pentru funcția de comisar european, este vizat de o anchetă a Oficiului European Antifraudă (OLAF) pentru perioada cât era europarlamentar. Polonezul este susținut de partidul Lege și Justiție, membru al familiei conservatoare.

Așadar, variante „de schimb” ar fi, ceea ce nu poate decât să o îngrijoreze pe Rovana Plumb. În plus, europarlamentarii ar putea ridica problema de fond în ceea ce o privește pe reprezentanta din România – cum ar fi angajamentul european, câtă vreme a fost alături de Liviu Dragnea, care a adoptat un puternic discurs eurosceptic, cu accente luate din propaganda Kremlinului. De ce nu, și acuzațiile din presa românească, potrivit cărora ar fi condus o mașină înregistrată în Bulgaria, tocmai pentru a scăpa de o taxă pe poluare pe care tocmai ea o introdusese… ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele