Comisia Europeană se grăbește, Iohannis trebuie să numească o doamnă

24
2 minute de lectură

Klaus Iohannis, președintele României, a dezvăluit, vineri, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, ar dori o „persoană integră” și competentă de sex feminin „pentru a umple poziția de comisar european”.

În cadrul celor mai recente declarații de presă publicate de administrația prezidențială, Klaus Iohannis spune că încearcă să găsească soluții, în condițiile în care „avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar”, iar „Comisia (Europeană) se grăbește, chit că acum avem o amânare de o lună de zile – nu din cauza României, din alte motive”.

În luna trecută, cabinetul anterior, condus de Viorica Dăncilă, a ratat șansa de a obtine repartizarea unui portofoliu în noua Comisie Europeană. Comisia JURI din Parlamentul European a respins definitiv propunerile de comisar european din partea României, dar și a Ungariei – Rovana Plumb (PSD), respectiv Laszlo Trocsanyi. Nici propunerea Franței, Sylvie Goulard, fiind anchetată de OLAF, nu a trecut de audierile din comisiile Parlamentului European.

Întrebat de jurnaliști dacă poate face un profil al comisarului pe care România ar trebui să-l trimită, președintele României declară că „avem nevoie de o persoană integră, o persoană care are cunoștințele necesare pentru a umple poziția de comisar european, o persoană care, sigur, ar reprezenta într-un fel și România în Comisie, într-un sens pozitiv. Adică, noi avem oameni competenți, avem profesioniști, haideți să îi selectăm și să îi trimitem la Bruxelles”.

În mod semnificativ, Ursula von der Leyen „a subliniat și la discuția pe care am avut-o ieri că își dorește foarte mult ca România să desemneze o doamnă pentru poziția de comisar pe Transporturi”, însă Klaus Iohannis nu a confirmat posibilitatea de a o numi pe Luminița Odobescu, din 2015 reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană.

Președintele a mai declarat că urmează să înceapă „câteva discuții” și să caute „o soluție” după participarea la reuniunea Consiliului European, la revenirea în țară. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele