Isărescu, după validarea la șefia BNR: Aderarea României la Zona Euro, principalul obiectiv al mandatului

462
3 minute de lectură

UPDATE Mugur Isărescu a declarat, marți, că, în acest mandat, în componența care urmează să fie validată de către Parlament, BNR va atinge obiectivul de aderare a României la zona Euro. Acesta a precizat că acest lucru necesită multă pregătire, dar și convergență.

„Vă încredințăm că în perioada în care vom îndeplini mandatul pe care Parlamentul României ni-l va încredința, vom duce la îndeplinire un program care se bazează în primul rând pe aplicarea legii care dirijează activitatea Băncii Centrale a României, pe îndeplinirea mandatului pe care îl are BNR, dar și de îndeplinire a unui obiectiv stabilit în urma colaborării cu Guvernul României, sub ASE, cu acordu tuturor partidelor politice și cu participarea sindicatelor, programul de trecere a României la zona euro. Este un program care va schimba în mod esențial statutul BNR. Până atunci vă reamintesc obiectivele principale ale BNR. În primul rând BNR a fost o bancă de misiune și rămâne banca care emite moneda națională, leul, până când țara noastră va trece la moneda euro”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul audierii în Parlament a candidaților înscriși pentru funcțiile din Consiliul de administrație și cel de guvernator al BNR.

Mugur Isărescu a mai spus că procesul de aderare la zona euro este un proces complex, cu multe capcane.

„Trecerea în perioada acestui mandat la adoptarea monedei euro. Este un proces complex și cu multe capcane. Aici tentația este să ne grăbim și trebuie să o spun că am observat acuze la adresa noastră, că îngrădim procesul. Filozofia pe care am adoptat-o este ca trecerea la moneda euro să se facă cu foarte multă pregătire din următorul motiv: zona euro este o zonă de convergență dacă cei care fac parte din acest grup al monedei unice sunt la un nivel apropiat de dezvoltare. Ideea că poți intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore, nepregătit și că participarea la zona euro te va ajuta este greșită. Intrarea în zona euro nepregătiți poate chiar să accentueze dezechilibrul. Avem cazul Greciei. Un anumit grad de convergență este necesar”, a afirmat guvernatorul BNR.


Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului l-au validat, marți, pe Mugur Isărescu, pentru funcția de guvernator al BNR, transmite Mediafax. Membrii celor două comisii au validat, de asemenea, și candidații înscriși pentru funcții în Consiliul de administrație al Băncii Naţionale a României, transmite Mediafax.

Mugur Isărescu a fost validat pentru funcția de guvernator al BNR și președinte al Consiliului de administrație, fiind singurul candidat înscris pentru aceste funcții. Votul a fost unanim.

Florin Georgescu a fost validat pentru a rămâne în funcția de prim-viceguvernator al BNR și vicepreședinte al Consiliului de administrație.

Comisiile de buget-finanțe i-au validat, de asemenea, pe Leonardo Badea și Eugen Nicolăescu pentru funcțiile de membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al BNR.

Ionuț Dumitru, candidat independent pentru aceste funcții, a obținut doar voturile USR, nefiind validat.

Pentru funcția de membru al Consiliului de administrație al BNR, Comisiile de buget din Parlament au aprobat următoarea componență:

-Csaba Balint
-Gheorghe Gherghina
-Cristian Popa
-Dan-Radu Rușanu
-Virgiliu-Jorj Stoenescu

Candidatul independent Horia Ion Neamțu a fost susținut doar de către deputatul ALDE Varujan Vosganian.

Raportul Comisiilor de buget-finanțe urmează să ajungă miercuri în plenul reunit al Parlamentului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele