Companiile petroliere amenință cu stoparea investițiilor în Marea Neagră

190
4 minute de lectură

Deputații din comisiile de Industrii, Buget și Administrație Publică au adoptat marți modificări surprinzătoare la Legea offshore, după ce aceasta trecuse de Senat cu prevederi favorabile companiilor petroliere care au concesiuni în Marea Neagră.

După o ședință tensionată între deputații din comisii, reprezentații firmelor petroliere au părăsit sala și susțin că modificările aduse legii nu le permit să-și recupereze investițiile. Aceștia au transmis o scrisoare președinților celor două camere și mai multor parlamentari în care reclamă cadrul fiscal ca fiind unul instabil, care nu le permite să ia o decizie finală cu privire la continuarea investițiilor. Printre modificările importante se numără cea referitoare la regimul taxelor și impozitelor, care nu vor mai rămâne neschimbate pe perioada acordurilor încheiate. De asemenea, deducerea investițiilor a fost redusă la 30%, iar impozitul pe veniturile suplimentare a fost majorat.

„Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție”, se arată într-o scrisoare transmisă de Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). Semnatarii scrisorii reclamă și faptul că nu li s-au pus la dispoziție documentele înaintea ședinței. Asociația concesionarilor și-a arătat disponibilitatea de a discuta modificările aduse de deputații din comisii, dar susțin că au nevoie de timp pentru a le analiza.

Documentul mai arată că din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu amendamentele propuse, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offshore și viabilității unor noi investitori, în cazul în care aceste amendamente sunt adoptate. „Industria offshore necesită investiții majore de capital făcute în avans cu mulți ani înainte de începerea producției de țiței sau de gaze naturale. Cadrul fiscal competitiv, stabil pe întreaga durată economică a investiției, este un element esențial pentru luarea deciziei finale de investiție în cazul proiectelor de dezvoltare. Pe acest cadru s-au bazat titularii atunci când au investit peste 2 miliarde de dolari în explorare”, susține ARCOMN.

Impozite majorate

O modificare importantă adusă de deputați vizează taxele și impozitele. Dacă senatorii au votat ca acestea să rămână neschimbate pe perioada derulării contractelor, deputații au stabilit că petroliștii nu vor mai beneficia de înghețarea taxelor și a impozitelor. Concret, parlamentarii PSD au eliminat articolul din lege care prevedea această facilitate. În privința cotei de 50% din producția de gaze contractată într-un an pe care concesionarii ar fi fost obligați să o vândă pe bursă, în comisiile din Camera Deputaților s-a stabilit că aceasta nu va crește pe toată perioada acordurilor petroliere. Mai mult, este introdusă o amendă de 10% din cifra de afaceri pentru nerespectarea acestei prevederi. De asemenea, parlamentarii PSD au majorat semnificativ și supraimpozitarea aplicată companiilor. Dacă legea în forma adoptată de Senat prevedea că impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale poate ajunge până la maximum 50%, amendamentele aduse cresc acest procent până la 70%. Grupul parlamentar PSD a mai stabilit că limita maximă până la care titularii de acorduri petroliere își pot deduce investițiile nu va putea depăși 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Prevederea inițială arăta că nu se poate depăși 60% din totalul veniturilor suplimentare. O altă modificare introdusă este că impozitul pe veniturile suplimentare va fi colectat într-un cont special. O altă prevedere introdusă este că banii colectați în Fondul special vor merge și către extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale și a sistemului național de transport gaze natural, pe lângă finanțarea parteneriatelor public-private.

Probleme ridicate de companiile petroliere

1. Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție.

2. Posibilitatea obținerii extinderii duratei totale a concesiunii în timp util a fost înlăturată.

3. Introducerea unui impozit pe veniturile suplimentare offshore are un impact semnificativ negativ asupra deciziilor de investiție din cauza creșterii substanțiale a nivelului de taxare pentru industria offshore.

4. A fost introdus un nou impozit pe veniturile suplimentare offshore, față de versiunea aprobată de Senat. Procentele de calcul a impozitului pe veniturile suplimentare offshore au fost majorate.

5. Deducerea pentru investiții a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile întregii investiții.

6. Nu se permite deducerea la calcului impozitului pe profit a amortizării întregii investiții.

7. Se propun modificări fundamentale în procesul de autorizare care, corelate cu legislația existentă, fac imposibilă realizarea acestor proiecte.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele