Consilier de stat: România are nevoie de politici axate pe prevenţie în domeniul Sănătății

20
4 minute de lectură
Diana Păun. Foto: AGERPRES

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, a precizat, joi, că România are nevoie de politici axate pe prevenţie în domeniul Sănătății. „Trebuie să ne concentrăm pe acoperirea cu servicii”, a mai spus Păun, citată de MEDIAFAX.

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, a precizat, joi, în cadrul celei de-a opta ediţiii a Aspen Healthcare Forum de la Palatul Parlamentului, că România „are nevoie de politici axate pe prevenţie”.

„Avem nevoie de politici axate pe prevenţie, avem nevoie de parteneriat la nivelul tuturor stakeholderilor.Adică trebuie să aplicăm şi nu să menţinem la nivel declarativ noţiunea de sănătate în toate politicile. Trebuie să ne focusăm pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Cred că aceasta este esenţa conceptului de acoperire universală cu servicii ”, spune Păun.

„Trebuie să ne concentrăm pe acoperirea cu servicii. Ca recomandări pentru următorii paşi: haideţi să ne concentrăm pe cei mai afectaţi, pe cei care au nevoie reală de serviciile medicale şi haideţi să colaborăm! Sinergia actorilor din domeniul sănătăţii şi nu numai este esenţială pentru atingerea ţintei trei din Agenda de Dezvoltare Durabilă”, completează aceasta.

La rândul său, vicepreședintele Camerei Deputaților, Marilen Pirtea, a declarat faptul că România are în acest moment două priorități naționale „transpartidice”, educația și sănătatea, și crede că ar trebui tratate „cu prioritate și sustenabilitate”.

„Există două clișee (…) dacă discutăm de Educație spunem că avem un învățământ axat pe student sau pe elev și un sistem al Sănătății axat pe pacient. Personal nu cred că este adevărat, eu cred că avem două sisteme axate pe ele însele. Sistemul de Sănătate este axat pe el, sistemul de Educație este axat pe el ca sistem”, a spus vicepreședintele Camerei Deputaților.

Pirtea a menționat faptul că această paradigmă trebuie schimbată, lucru care nu poate fi făcut decât printr-o muncă și efort comun.

„Au evoluat foarte mult, un lucru extraordinar, atât în Educație, cât și în Sănătate salariile, remunerațiile, încercând să stopăm acest exod al medicilor, al inteligenței, spre țările vestice. (…) Nu cred că este sufficient, pentru că aici discutăm și despre condiții de muncă, despre infrastructură, dotare, investiție, dar și despre inovare, pentru că în domeniul Sănățăii, lucrurile evoluează atât de repede și descoperirile au o dinamică atât de mare, încât fără cercetători, fără inovare, nu putem să ținem pasul”, a precizat Pirtea.

Și Carmen-Ileana Mihălcescu (vicepreşedintele Camerei Deputaţilor) a spus că Sănătatea este o chestiune „de urgenţă dar şi de exigenţă”, motiv pentru care nu poate fi tratată „în mod izolat ci trebuie privită într-un context mai larg al unui complex de factori”.

„Cred că pentru România şi pentru noi toţi cel mai important lucru este să trecem de la starea de urgenţă la starea de exigenţă, de la ideea de a elimina suferinţa la aceea de a genera bunăstarea şi sănătate. Urgenţa a fost şi este co-substanţială sistemului de sănătate. Urgenţa are ca obiectiv tratarea suferinţei iar după cum bine ştiţi suferinţa nu are unitate de măsură şi nici grad de comparaţie. Ea este în sine şi se manifestă fără discriminare”, a conchis Mihălcescu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele