Consilier prezidențial pe economie: România, prinsă într-o „spirală a deficitelor”

114
3 minute de lectură

Consilierul prezidențial pe economie Cosmin Marinescu a afirmat că deficitele bugetar, comercial și de cont curent cresc în același timp cu ratele creșterii economice din România. Acesta a precizat deficitele din economie se vor dovedi „împovărătoare” pentru România în anii următori, transmite Mediafax.

„Ratele înalte de creștere economică sunt însoțite de acutizarea deficitelor – bugetar, comercial și de cont curent. Această spirală a deficitelor se va dovedi împovărătoare pentru România în anii următori. (…) Suntem singura țară din Uniunea Europeană al cărei deficit bugetar începe cu cifra 3, în ciuda asigurărilor guvernanților că totul este sub control, că nu deficitele sunt problema României, că și alții au deficite mari etc. Iată, însă, că cifrele spun cu totul altceva. Deși economia crește, deficitele se adâncesc continuu”, a scris, pe blog, consilierul președintelui Klaus Iohannis pe probleme economice, Cosmin Marinescu.

Potrivit lui Cosmin Marinescu, deficitul bugetar ar putea ajunge la 1,8-2% din PIB la sfârșitul primului semestru.

„Perpetuarea acestui trend de execuție bugetară comportă riscuri semnificative: deficitul bugetar ar putea ajunge la 1,8-2% din PIB la sfârșitul primului semestru. Această evoluție ar constitui un serios semnal de alarmă pentru piețele financiare, din perspectiva încrederii în capacitatea Guvernului de a ține deficitul bugetar sub control”, mai spune Marinescu.

Execuția bugetară pe primele patru luni

El notează că execuția bugetară pe primele patru luni arată că deficitul bugetar aproape s-a dublat față de nivelul aferent perioadei similare din 2018.

Totodată, Marinescu arată că pe primele patru luni din 2019, veniturile fiscale au crescut „cu doar 6,7% față de anul trecut, deși bugetul prevede o țintă de creștere a veniturilor fiscale de peste 16%”.

„România este singura țară din Europa Centrală și de Est ale cărei deficite comerciale se adâncesc, ori aceasta înseamnă că pierdem în continuare oportunități importante pentru producția națională. Evoluțiile din ultimii ani indică și agravarea continuă a deficitului de cont curent”, mai scrie consilierul prezidențial.

Inflația și deprecierea leului

Acesta mai transmite că la acestea se adaugă și inflația, care este în creștere, dar și deprecierea leului din ultimele luni, ceea ce afectează puterea de cumpărare în România.

„La spirala deficitelor trebuie să adăugăm și inflația – aflată recent în plină ascensiune – dar și deprecierea monedei naționale din ultimele luni. Aceste evoluții mușcă agresiv din puterea de cumpărare a românilor. Rezultă astfel tabloul unei guvernări marcate de dezechilibre și volatilitate”, argumentează Cosmin Marinescu pe blogul său.

La finalul textului, consilierul prezidențial critică guvernarea și în privința deficitelor de infrastructură și „democrație” ale României.

„Deși textul de față se referă doar la deficitele macroeconomice, guvernul actual are un bilanț negativ consistent și în alte privințe, prin prisma deficitelor de spitale, școli, autostrăzi etc., dar și prin deficitul de democrație – consemnat recent prin modul de organizare a alegerilor din 26 mai”, conchide Marinescu.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele