Consiliul de Securitate ONU se va întruni vineri pentru a discuta despre situația din Kashmir

34
2 minute de lectură

Consiliul de Securitate ONU urmează să se întâlnească vineri cu ușile închise, la cererea Chinei și a Pakistanului, pentru a discuta decizia Indiei de a revoca statutul special al regiunilor Jammu și Kashmir, au declarat mai mulți diplomați, potrivit Reuters.

Regiunea din Himalaya a fost mult timp un punct fierbinte în legăturile dintre India și Pakistan. Orice acțiune a Consiliului de 15 membri este puțin probabilă, întrucât Statele Unite sprijină în mod tradițional India, iar China sprijină Pakistanul.

Decizia din 5 august a Indiei blochează dreptul statelor Jammu și Kashmir de a-și elabora propriile legi și a permite cetățenilor străini să cumpere proprietăți acolo. Liniile telefonice, internetul și rețelele de televiziune au fost blocate și există restricții de circulație și pentru adunările publice.

Citiți și: ANALIZĂ Kashmirul nu este doar o gaură neagră între două puteri nucleare, ci ascunde și un război tăcut al apei

„Pakistanul nu va provoca un conflict. Dar India nu ar trebui să înțeleagă reținerea noastră drept slăbiciune”, a scris ministrul pakistanez de externe Shah Mahmood Qureshi într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate marți. „Dacă India alege să recurgă din nou la utilizarea forței, Pakistanul va fi obligat să răspundă, în autoapărare, cu toate capacitățile sale”, a adăugat acesta.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Indiei și Pakistanului să se abțină de la orice măsuri care ar putea afecta statutul special al statelor Jammu și Kashmir. Guterres a mai spus că este îngrijorat de rapoartele privind restricțiile în partea indiană a Kashmirului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele