Coronavirusul ar putea afecta economia Chinei mai puternic decât epidemia SARS din 2003

63
2 minute de lectură

Coronavirusul s-ar putea să afecteze economia Chinei mai puternic decât epidemia SARS din 2003. Economiștii estimează o încetinire mai puternică a economiei chineze, pe fondul răspândirii rapide a coronavirsului. Analiștii Nomura avertizează că „ce e mai rău abia urmează”, transmite MarketWatch, citat de Mediafax.

„Pe baza studiilor noastre de până acum în privința răspunsurilor guvernului chinez în gestionarea epidemiei de coronavirus, credem că aceasta va impacta mai puternic economia decât a făcut-o Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) în 2003”, a precizat echipa de analiști Nomura, condusă de economistul Ting Lu.

Aprecierea vine după ce numărul morților din China din cauza virusului a ajuns la 213, iar numărul celor infectați se ridică la peste aproape 10.000 de persoane, peste numărul celor afectați de SARS în 2003. Piețele globale de acțiuni au fluctuat puternic în ultima perioadă în condițiile în care investitorii așteptau concluziile întâlnirii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Joi, OMS a declarat epidemia de coronavirus drept urgență internațională.

Ting Lu a comunicat că SARS a determinat scăderea Produsului Intern Brut al Chinei cu două puncte procentuale în al doilea trimestru al anului 2003. „Conform presupunerilor noastre, creșterea reală a Produsului Intern Brut în primul trimestrul din 2020 ar putea să fie scadă sub 6%, nivel atins în al patrulea trimestru al anului trecut (2019), având un impact mai mare decât cele două puncte procentuale pierdute în timpul SARS, în 2003”, a spus acesta.

Analistul se așteaptă ca Beijingul să introducă câteva măsuri care să genereze lichiditate și să acorde suport economiei, în special antreprenorilor. El a avertizat că virusul se află încă la început, subliniind recentele comentarii ale primarului din Wuhan – epicentrul virusului – conform cărora cinci milioane de oameni au părăsit orașul înainte ca granițele să fie închise.

„Fluxul de trafic va crește din nou când oamenii se vor întoarce la muncă după încheierea vacanței Anului Nou Chinezesc”, a mai precizat Lu, adăugând că virusul ar provoca totuși doar un șoc temporar datorită cererii și producției industriale puternice. Amploarea încetinirii și momentul revenirii economice depinde de cum va fi manageriată epidemie, lucru care rămâne incert, a avertizat el.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele