Corupția, o problemă pentru 90% dintre companiile din Romania

35
2 minute de lectură

Urmăriți-ne și pe Facebook

Aproape 9 din 10 companii care activează în România consideră corupția, clientelismul și nepotismul drept problematice când fac afaceri în țara noastră, potrivit unui sondaj publicat luni de Comisia Europeană, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Corupției.

Eurobarometrul arată că, la nivelul percepției, 88% din companiile care fac afaceri în țara noastră consideră corupția ca fiind o problemă, cel mai ridicat nivel de la nivelul statelor membre Uniunii Europene, iar 97% sunt de părere că faptele de corupție sunt un fenomen răspândit în România.

Totuși, doar 4% din companiile chestionate spun că li s-a cerut un cadou, o favoare sau să dea bani suplimentari pentru autorizații sau servicii în România. Întrebate dacă, în ultimii trei ani, corupția a reprezentat un impediment în concursul pentru o licitație publică sau un contract de achiziții publice, doar 23% răspund afirmativ, în timp ce 74% spun nu.

La nivelul UE, 30% din companii răspund afirmativ la întrebarea dacă corupția le-a împiedicat accesul la un contract public.

La sondaj au participat mai mult de 7.700 de companii, din care 300 din România. Eurobarometrul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie.

Pe de altă parte, principalele trei probleme identificate de companiile locale sunt instabilitatea legislativă (96% față de 63% media UE28), infrastructura nepotrivită (93% față de 46%) și cotele de impozitare prea ridicate (82% față de 46% media europeană).

Totodată, 89% din companii consideră birocrația ca fiind o problemă, în timp ce 77% din companiile locale chestionate își asigură cu dificultate accesul la finanțare, inclusiv credite.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele