Creștere de 9 procente pentru BVB, în primul trimestru

Piața de capital din România a crescut cu 9% în primele trei luni din acest an. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii cu exceptia SIF-urilor, a depășit 8.000 de puncte.

28
3 minute de lectură

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat primul trimestru pe plus, niciunul dintre indicii săi neînregistrând vreo scădere în intervalul amintit. Indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului și a închis luna martie la un nivel de 8.045 de puncte. O creștere tot de 9% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. Acest avans, îi asigură țării noastre locul al 13-lea în Uniunea Europeana în funcție de ritmul de creștere înregistrat de indicii principali ai burselor europene.

„Bursa a revenit pe creștere în primul trimestru însă pe volume modeste de tranzacționare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populației la piața de capital trebuie să fie o prioritate a BVB și a întregii comunități financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieței locale de capital”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Valoare medie zilnica de tranzacționare de 9,33 milioane euro este însă în scădere față de anul trecut (10 milioane euro media anului 2018), reflectând incertitudinile care se manifestă în economia românească și internațională. Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat și ea în primul trimestru, însă a reușit să se mențină peste pragul de jumătate de miliard de euro.

„Primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piață care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activități economice intense și randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, fiind printre cele mai mari din lume,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administratie al BVB.

La finalul primului trimestru, valoarea de piață a companiilor românești a fost de 19,3 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piata reglementată a BVB a depășit 33,3 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creștere cu 8,8%. Totuși, piața de capital nu a reușit să atingă nivelul anterior crizei provocate de adoptarea OUG 114/2018. Astfel, la sfârșitul lunii noiembrie (luna de dinaintea adoptării OUG) capitalizarea bursieră a companiilor românești era de peste 21 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB era de peste 36 de miliarde de euro (în ultima ședință de tranzacționare a lunii noiembrie).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele