Creștere PIB peste așteptări

Creșterea economică a depășit ușor așteptările în trimestrul al III-lea din 2018, apropae exclusiv pe seama unor recolte bune.

46
1 minut de lectură

Produsul intern brut a crescut până la 4,3%, de la 4,1% în trimestrul anterior, în cel de-al treilea trimestru, se arată într-un comunicat de presă al BNR. Pe partea cererii, contribuția majoritară la creșterea PIB a continuat să aparțină variației stocurilor, urmată de cea a consumului gospodăriilor populaţiei, în timp ce formarea brută de capital fix și-a redus influența negativă.

Exportul net și-a mărit contribuția negativă la dinamica PIB, pe fondul încetinirii relativ mai pronunțate a creșterii exporturilor de bunuri și servicii, determinând, alături de deteriorarea balanței veniturilor primare și a celei a veniturilor secundare, accelerarea creșterii deficitului de cont curent față de perioada similară a anului anterior.
”Avem o problemă cu deficitul extern. S-a stimulat cererea mai mult decât poate să producă economia românească. Avem o cerere mult mai mare pentru produsele agroalimentare, care nu poate fi satisfăcută din producția internă,” atenționa guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cele mai recente date statistice indică evoluţii mixte în luna octombrie 2018, comparativ cu trimestrul III: dinamică anuală în creștere a activității din comerțul cu amănuntul și serviciile prestate populației, persistența declinului lucrărilor de construcții, temperarea ritmului de creștere a producţiei industriale concomitent cu reaccelerarea creșterii comenzilor noi în industria prelucrătoare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele