Oficialii UE, la București, pentru a marca preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene

89
5 minute de lectură

România va fi în acest weekend gazda evenimentelor destinate preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. La București vor fi prezenți președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Ei vor fi însoțiți de cei 28 de comisari europeni. Românilor, mobilizați pe rețelele sociale pentru a-i întâmpina pe oficialii europeni le-a fost împiedicat accesul la evenimente.

Debutul evenimentelor se va produce joi seară, cu un concert la Ateneu susținut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE – dirijată de Ion Marin, de corul Filarmonicii ”George Enescu” – dirijat de Iosif Prunner, și de artiști români recunoscuți internațional. La eveniment vor participa cei trei lideri UE: Jean Claude Juncker, Donald Tusk și Antonio Tajani. Ei vor fi întâmpinați de premierul Viorica Dăncilă.

Un concert inaugural al președinției românie la Consiliul UE va avea loc și la Bruxelles, pe 24 ianuarie, susținut de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal, care va susține un program cu lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraș Dinicu, George Grigoriu și de compozitorul moldovean Eugeniu Doga.

Vineri, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, va avea întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă.

Juncker, față în față cu liderul PSD, care a dat în judecată Comisia Europeană

Președintele Comisiei se va mai întâlni și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, doi dintre cei mai mari critici ai Comisiei Europene.
Întâlnirea Juncker-Dragnea se va produce la câteva zile după ce liderul PSD a dat în judecată Comisia la Curtea Europeană de Justiție, pentru a obține anularea raportului OLAF privind fraudarea fondurilor europene în dosarul Tel Drum. Liviu Dragnea nu mai avea posibilitatea să conteste raportul OLAF pentru că se depășise termenul de atac. Astfel că a ales o cale indirectă, atacând răspunsul negativ primit de la Comisia Europeană la plângerea făcută în privința raportului OLAF. În acțiunea înaintată instanței europene, Liviu Dragnea acuză faptul că OLAF i-a refuzat dreptul de a fi audiat și nu i-a acordat prezumția de nevinovăție la întocmirea Raportului, concluzia fiind că s-au încălcat regulile de bună administrare a justiției. Dosarul Tel Drum de la DNA se bazeaza pe o investigație OLAF care constată o frauda cu fonduri europene de 21 de milioane de euro. Una dintre fraude se refera la Tel Drum. În dosarul Tel Drum, Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, de abuz în serviciu și de infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, pentru că a favorizat compania în cauză în acordarea de fonduri europene în perioada în care era președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman.

Simplii cetățeni împiedicați de primăria Capitalei să-i întâmpine pe oficialii europeni

Pentru a-și exprima susținerea și apartenența la valorile europene, românii s-au mobilizat pe rețelele sociale, anunțând că vor să-i întâmpine și ei pe oficialii europeni în fața Ateneului. Numai că primăria Capitalei nu a autorizat manifestația, pe motiv că Ministerul Afacerilor Externe ar organiza un eveniment în același spațiu.

Mesajul de pe pagina de organizare a evenimentului:
”Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (președinții Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea președinției rotative de către România.
Vor fi prezenți Donald Tusk (Președintele Consiliului), Antonio Tajani (Președintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Președintele Comisiei). Alături de toți ceilalți decidenți ai Uniunii Europene. Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuți de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetățeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiție independentă, solidaritate, transparență în decizii și în cheltuirea banului public.

Dacă înțelegi că:

  • dreptul de a munci și a învăța în Europa depinde de apartenența noastră la UE
  • creșterea nivelului de trai al populației în ultimii 10 ani are ca sursă apartenența noastră la UE
  • dezvoltarea societății românești în ultimul deceniu s-a făcut în mare parte prin fonduri europene
    situația agriculturii românesti depinde de fondurile alocate de UE
  • infrastructura, spitalele și școlile pot ajunge la un nivel acceptabil prin apartenența noastră la UE
  • drepturile omului, statul de drept și justiția independentă sunt protejate cel mai bine prin apartenența noastră la UE
  • atacurile asupra UE comise de guvernarea actuală sunt atacuri asupra prosperității și stabilității României
  • cetățenia europeană ne oferă protecție împotriva posibilelor abuzuri ale statului
  • dreptul de a călători, de a vizita lumea, de a vorbi liber sunt lucruri de care părinții noștri nu au beneficiat

Atunci te așteptăm în Piața George Enescu (lângă Ateneu și Palatul Regal), joi 10 ianuarie, de la ora 19, pentru a spune:
“Românii sunt cetățeni ai Uniunii Europene și luptă pentru valorile europene, pentru libertate, stat de drept, justiție independentă!”
Veniți cu Steagurile Romaniei și ale UE!”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele