Creștere semnificativă a prețului petrolului după atacurile din Arabia Saudită

38
2 minute de lectură
Sursa: Arhivă foto

Prețul petrolului a crescut cu aproape 20% după atacurile de sâmbătă asupra instalațiilor din Arabia Saudită care au afectat peste 5% din oferta mondială, relatează BBC, preluat de Mediafax.

Petrolul Brent a sărit la 71,95 dolari barilul în timpul tranzacțiilor.

Creșteri au înregistrat și prețurile petrolului din SUA, dar modest, întrucât președintele Donald Trump a autorizat folosirea țițeiului din rezerve.

Loviturile, pe care SUA acuză Iranul, au stârnit temeri legate de aprovizionarea în regiune.

Prețul Brent este în prezent în creștere cu aproximativ 10%, la 66,64 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate este cu 9,5% mai mare, la 60,06 dolari, după ce a atins un maxim cu 15% mai mare.

Atacurile de drone, în inima industriei petroliere saudite, au lovit cea mai mare rafinărie din lume, precum și un câmp petrolier din apropiere, ambele operate de gigantul Aramco.

Împreună sunt responsabile pentru 50% din producția de petrol din Arabia Saudită sau 5% din producția globală zilnică de petrol. Ar putea dura câteva săptămâni înainte ca instalațiile să fie repuse în funcțiune.

Analiștii spun că dacă întreruperea durează mai mult de șase săptămâni, prețurile petrolului ar putea urca peste 75 dolari pe baril.

În același timp impactul direct al atacurilor este apreciat ar putea fi de scurtă durată, în condițiile în care piața s-a adaptat rapid, în ultimii doi ani, la pierderea, din motive politice, a peste două milioane de barili pe zi de petrol din Venezuela și Iran.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele