
Propunerile fac parte din angajamentele luate față de UE pentru combaterea pestei porcine africane.

De câteva zile, printre ciobanii și țăranii care cresc porci în gospodării s-au instalat panica și revolta. Un ordin pus în dezbatere publică de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) limitează sau chiar interzice activități considerate până acum tradiționale, cum ar fi creșterea porcilor la stână. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale declară că proiectul de ordin va rămâne în dezbatere 30 de zile, iar președintele ANSVSA declară că nu va fi interzisă creșterea porcilor în gospodărie. Sunt însă voci care susțin că interzicerea reproducției și comercializării va duce la dispariția porcului din gospodării.
Recent, ANSVSA a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind considerate benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc, dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale. „Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere non-profesional), cât și din fermele comerciale, să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite proprietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro”, a precizat ANSVSA. Reprezentanții instituției susțin că în urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne, a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate. ANSVSA precizează că găsirea unor soluții optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii instituției, creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura această activitate tradițională. „Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare!, se arată într-un comunicat al Autorității. Potrivit datelor ANSVSA, România avea 532 de focare de pestă porcină africană confirmate în 241 de localități din 25 de județe, patru focare fiind în exploatații comerciale și trei în exploatații. În 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 578.429 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.119 de cazuri la mistreți. În total, au fost stinse 2.498 de focare. Până la acea dată, au fost despăgubiți 14.829 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403,64 milioane de lei. Pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate. De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia și Ucraina. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social, menționează ANSVSA.
Pesta porcină africană a închis mai multe combinate de creștere a porcilor în România și a dublat prețul cărnii de porc în 2019. Pentru anul 2020, perspectivele sunt chiar mai sumbre. Estimările principalilor actori arată o triplare a prețului și găsirea tot mai greu a produsului pe rafturile magazinelor. Scumpirea nu este doar un efect al maladiei care a măturat de anul trecut România de la un capăt la altul, ci este influențată și de creșterea uriașă a cererii de pe piața chineză, fapt ce a condus la creșterea prețului la nivel european.
Și Daea s-a ars cu porcul

Pe ultima sută de metri înainte de a părăsi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Petre Daea a semnat un ordin prin care crescătorii de porci erau obligați ca dacă vor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie să-și înființeze firmă și să se înregistreze la Registrul Comerțului. Valul de critici nu l-a mai afectat însă pe Daea, întrucât acesta părăsise Ministerul Agriculturii. Proiectul a fost privit cu suspiciune, pentru că a fost elaborat chiar înainte de a se prezenta la Bruxelles măsurile pe care autoritățile urmau să le ia pentru a limita extinderea pestei porcine africane, și cu îngrijorare de către locuitorii de la sate, care se vedeau sancționați dacă aveau mai mult de cinci porci. Singurii care au aplaudat măsura au fost crescătorii de porci din sistemul industrial, care au cerut în repetate rânduri interzicerea creșterii porcilor în gospodării. La scurt timp după instalarea în funcție, Adrian Oros, ministru al agriculturii, declara că deocamdată nu va trimite Monitorului Oficial ordinul și că acesta va fi verificat. Acum, susține că ordinul publicat recent, prin care se interzice creșterea porcilor la stână și reproducția acestora în gospodăriile țărănești, ar fi fost dat, de fapt, în timpul guvernării PSD și acum i s-au adus doar unele modificări. Totuși, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate reunite ale parlamentului, de marți, când a fost audiat pentru portofoliul Agriculturii, parlamentarii i-au cerut ministrului desemnat atunci,, Adrian Oros, să retragă proiectul de ordin ANSVSA care stabilește restricții la creșterea porcilor. Acest proiect provocase un val uriaș de furie în rândul fermierilor.
Angajamente față de CE
România urmează să primească anul acesta un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeană (CE) pentru despăgubirile acordate în cazul pestei porcine africane în anul 2019. Reprezentanți ai guvernului român, proaspăt instalat, au avut, la finalul anului 2019, întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene și cu șefii serviciilor veterinare din statele membre pentru o informare actuală privind stadiul focarelor de pestă porcină africană (PPA) la nivelul României, dar și un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere și control al PPA, potrivit declarațiilor de la acea dată ale președintelui ANSVSA, Robert Chioveanu. „Cel mai important lucru (…), am reușit să publicăm o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru România, în 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despăgubiri în cazul pestei porcine africane, dar și a unei plăți de 50%, respectiv 6 milioane de euro, pentru 2018 și 7,5 milioane de euro pentru 2019. Președintele ANSVSA a precizat că banii vor veni în anul 2020 și că au fost prezentate CE măsurile pe care le are în vedere pentru combaterea PPA, dificultățile cu care se confruntă autoritățile pentru gestionarea eficientă a bolii, dar și faptul că planul actual a fost asumat doar de ANSVSA. „De acum încolo, acest plan trebuie să fie unul al României, în care toți factorii decizionali trebuie să fie implicați, respectiv fermierii, industria alimentară, Colegiul Medicilor Veterinari, Ministerul Mediului și Ministerul de Interne trebuie să fie semnatari și cu toții să ne asumăm acest plan ca să reușim să eradicăm această boală. Noua strategie este elaborată cu termene foarte clare, pe termene scurte, medii și lungi”, a adăugat Chioveanu. El a subliniat, după întâlnirea cu oficialii europeni, că noua strategie pentru PPA va fi finalizată la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, după care ea va fi aprobată de Grupul Național de Experți și, în funcție de bugetul alocat, va fi avizată de Ministerul Agriculturii și „apoi toți ceilalți implicați în gestionarea și implementarea acestei noi strategii vor veni alături de noi”. Ordinul pus recent în dezbatere publică este, cel mai probabil, parte a acestui plan ce trebuie implementat, el fiind asumat în fața Comisiei Europene. ■