Scumpirea legumelor – ”cea mai alertă din ultimii șapte ani”

Variația anuală de 35% (februarie 2019 comparativ cu februarie 2018) a prețului legumelor de pe piața românească ”este cea mai alertă din ultimii șapte ani,” se arată în ultimul Buletin lunar al BNR.

37
1 minut de lectură

Condițiile climaterice nefavorabile pe plan european și producția internă redusă de cartofi s-au reflectat în creșterea substanțială a prețului legumelor pe piața autohtonă, care a urcat ”cu până la 35%, variație anuală,” se precizează în ultimul Buletin lunar al BNR (cel aferent lunii februarie 2019), publicat azi în versiunea sa integrală.

De altfel, seceta ameninţă o parte însemnată a Europei Centrale şi de Nord și în 2019, după un an 2018 în care ploile au fost rare, relatează AFP.

“Dacă vremea fără ploi va continua în următoarele câteva luni, am putea avea aceeaşi secetă ca în 2018, sau chiar mai rău”, a avertizat Oficiul Meteorologic din Germania (DWD), unde situaţia este deosebit de îngrijorătoare în partea de est a ţării, în apropierea graniţelor cu Polonia şi Cehia.

Cehia este şi ea afectată de lipsa ploilor: 99% din teritoriu este deja afectat de secetă. Regiunea de la nord-vest de capitala Praga este cea mai afectată. Culturile au încetat să mai crească de câteva săptămâni şi agricultorii sunt îngrijoraţi de proliferarea coleopterelor.

În Austria, primele semne ale secetei au apărut în estul şi în nordul ţării, generând temeri de pagube mai mari decât anul trecut. În aceste condiții, producătorii austrieci de cartofi au solicitat autorităților o relaxare a reglementărilor privind pesticidele pentru a combate mai bine viermii, care se dezvoltă în număr mare din cauza secetei.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele