Creșterea salariilor în România continuă să fie puternică

32
3 minute de lectură
Source: NIS, ING

„Deși a încetinit ușor în august, comparativ cu luna anterioară, ne așteptăm ca anul 2019 să fie al patrulea an consecutiv cu rate de creștere a salariilor exprimate cu două cifre”, consideră economistul-șef al ING România, Ciprian Dascălu.

Având în vedere că 21,3% din populația în vârstă de muncă a țării s-a mutat în străinătate, politicile sectorului public vizând redistribuirea veniturilor naționale de la factorul capital către factorul muncă și absența reformelor structurale care să crească gradul de participare a forței de muncă în economie au dus la o serie de constrângeri semnificative pe piața forței de muncă, explică economistul-șef al ING România, într-un recent studiu.

Source: NIS, ING

Ritmul măririi salariilor a încetinit până la 14,1% în luna august, față de un nivel de 15,2% în luna precedentă. În sectorul privat, salariile au înregistrat o creștere anuală cu 15,0% în august, față de 15,7% în iulie, în timp ce în sectorul public, același indicator și-a diminuat expansiunea de la 13,1 în iulie, la 11,0%, în august, arată Dascălu.

În schimb, salariile nete din construcții au continuat să înregistreze rate de creștere anuale uriașe, de 48,5%, ca urmare a acordării facilităților fiscale. Salariile din industria prelucrătoare cresc cu o viteză constantă de 12,7%, determinată în principal de majorarea salariilor minime, întrucât, spune Ciprian Dascălu, creșterea ocupării forței de muncă în acest sector a scăzut în termeni anuali pentru ultimele 12 luni consecutive.

„Ultimele câteva luni au înregistrat o scădere lunară a salariilor din sectorul public, ceea ce sugerează, în afară de efectele de bază și «al singurei dăți», o probabilă înghețare a bonusurilor pentru a controla cheltuielile bugetare rigide, care în raport cu veniturile bugetare sensibile la ciclicitatea economiei a atins niveluri care nu au mai fost văzute de la momentul în care economia românească era în recesiune”, arată Ciprian Dascălu. „Aceasta rămâne o problemă-cheie în procesul previzibil de reechilibrare a structurii bugetului de stat. În acest context, vedem ca probabilă o mai bună gestionare a angajărilor și posibile creșteri în ceea ce privește concedierile, decât recurgerea la reduceri salariale”, adaugă acesta.

Source: NIS, ING

Consolidarea fiscală este probabil să fie declanșată de îngrijorările cu privire la perspectivele de rating.

Principalul indicator care reflectă creșterea nesănătoasă a cererii interne provocată de nivelul mai mare al salariilor este creșterea deficitului balanței comerciale, care este probabil să împingă deficitul de cont curent la peste 5,0% din PIB, în acest an. Reglarea dezechilibrului extern este probabil să vină dintr-o combinație de măsuri de consolidare fiscală, reforme structurale moderate și o depreciere controlată a monedei.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele