Crize de nervi și căldură mare la New York

79
8 minute de lectură

US Open 2018 a fost încins și la propriu, și la figurat. Jucătorii și jucătoarele au acuzat căldura mare și umiditatea ridicată, iar primele tururi au adus o serie de abandonuri. În plus, în pauzele dintre ghemuri, jucătorii și jucătoarele au fost dependenți de prosoapele cu gheață. Au fost lacrimi, nervi scăpați de sub control și multe emoții.

Povestea Serenei Williams din finală a atras atenția, fiind marcată de întâmplări unice în istoria tenisului. În sinteză, povestea sună astfel: jucătoarea americană a primit, la începutul celui de-al doilea set, un avertisment pentru „coaching”, adică pentru indicații tactice primite de la antrenor în timpul jocului. Serena a protestat vehement, spunându-i arbitrului de scaun, cel care a luat decizia, că nu există niciun cod de semne între ea și antrenorul Patrick Mouratoglou. După meci, antrenorul a recunoscut că a făcut „coaching”, dar a ținut să precizeze că este foarte posibil ca jucătoarea să nu fi văzut gesturile lui. De altfel, camerele de luat vederi au și înregistrat și transmis momentul. Mouratoglou făcuse un gest care părea să îi spună Serenei să atace la fileu.

Va fi sau nu va fi „coaching” la turneele de Grand Slam

Ceva mai târziu, în meci, imediat după un ghem pierdut, Serena a aruncat racheta și a rupt-o. Gestul i-a adus al doilea avertisment și, conform regulamentului, un punct pierdut, astfel că următorul ghem a început pentru Serena de la scorul de 0-15. Numai că protestele Serenei Williams au continuat și în pauza dintre ghemuri. Drept urmare, tot conform regulamentului, Serena a fost penalizată cu un nou avertisment și cu pierderea unui ghem, de data aceasta, de la 3-4 la 3-5. Acesta a fost momentul în care Serena și-a pierdut complet controlul, a chemat supervizorii pentru a schimba decizia, fapt care nu s-a întâmplat. În fine, Williams a pierdut meciul, dar situația a fost jenantă pentru Naomi Osaka, jucătoarea care a câștigat turneul.

Episodul „US Open 2018” a deschis câteva fronturi de dezbatere extrem de serioase. Primul dintre ele este legat de posibilitatea ca și la turneele de Gand Slam antrenorul să poată oferi sfaturi din teren o dată, pe parcursul unui set, așa cum se întâmplă și la celelalte competiții. Există voci, mai curajoase, care cred că ar trebui lăsat liber chiar „coachingul” pe care antrenorii îl fac din tribune.

Întâmplarea face ca forurile internaționale de specialitate să aibă deja pe agendă această temă: cu sau fără „coaching” la turneele de Grand Slam. După incidentul în care Serena a fost în centrul atenției, este posibil ca tot mai mulți specialiști să ceară schimbarea sistemului, prin introducerea „coachingului” la turneele de Grand Slam.

Al doilea front de dezbatere privește un anume tip de discriminare între jucători și jucătoare. Nu puțini specialiști au spus că există diferențe la acest capitol, în sensul că la meciurile de pe tabloul masculin arbitrii sunt mult mai toleranți cu fenomenul „coachingului”. Este posibil, dar uniformizarea deciziilor trebuie făcută sub presiunea forurilor care conduc tenisul mondial.

Două lucruri ar trebui să se întâmple în următoarea perioadă: să se ia o decizie cu privire la „coachingul” pe teren la turneele de Grand Slam și să existe o confirmare a faptului că deciziile arbitrului de scaun, Carlos Ramos, au fost în litera regulamentului. Este de discutat dacă și în spiritul competiției. Acum, specialiștii și-au adus aminte că arbitrul portughez a mai avut parte de reproșuri față de maniera sa de arbitraj, în ultimii ani, de la jucători de top, precum Rafael Nadal sau Andy Murray.

Episodul Ramos-Williams nu este singurul de la US Open 2018 care l-a avut în centru pe un arbitru. A fost de-a dreptul șocant momentul în care arbitrul Mohamed Lahyani a coborât din scaun, în pauza dintre ghemuri, și l-a încurajat pe Nick Kyrgios să se mobilizeze și să joace mai concentrat în continuare. O inițiativă controversată, care a fost mult comentată. În orice caz, la acest Open, dacă nu am avut „coaching” al antrenorilor, am putut vedea câteva sfaturi ale unui arbitru.

Serena Williams, acuzată că vrea să fie deasupra regulamentului

Multe voci au acuzat-o deschis pe Serena, spunând că nu se poate situa în afara regulamentului și, mai mult, că este inadmisibil ca unei jucătoare cu un palmares imens și de o asemenea valoare să îi cedeze nervii pe teren. Dar să ne aducem aminte că, în această vară, Serena a refuzat un control antidoping ce ar fi trebuit să aibă loc chiar la locuința sa și s-a victimizat, spunând că nu îi este respectată viața privată și că este vizată de mult mai multe controale decât celelalte jucătoare. Să adăugăm și destăinuirile privind boala de care a suferit după naștere. Vom înțelege că S. Williams se află sub o presiune extrem de mare. O presiune care vine din exterior, dar și din interior, pe care o pune chiar ea asupra ei însăși. Presiunea rezultatelor, dorința de a câștiga din nou turnee de Grand Slam pot fi explicații, dar nu și scuze. De altfel, presiunea asupra jucătorilor de tenis este tot mai mare, cel mai recent exemplu fiind introducerea regulii de 25 de secunde între servicii (afișate vizibil pe teren, pe un panou special, pe post de contracronometru), o normă care deja a început să producă nervi și iritare în rândul sportivilor.

De partea cealaltă, câștigătoarea, Naomi Osaka, a avut un turneu excepțional. Nu a pierdut decât un set la US Open 2018, a câștigat finala într-un stil de mare jucătoare, nu și-a pierdut cumpătul în momente în care atmosfera finalei devenise aproape insuportabilă. Osaka a reușit să se concentreze doar asupra meciului și a ieșit învingătoare pe merit. Felul în care a câștigat finala și meciurile de la US Open 2018 ne arată un posibil viitor număr 1. Dar este hazardat să ne pronunțăm acum. Am văzut, în ultimii ani, prestații extrem de slabe ale unor foste câștigătoare de Grand Slam. Există chiar o observație interesantă, și anume că ultimele opt turnee de Grand Slam au fost câștigate de opt jucătoare diferite. Este prima dată în era modernă când opt turnee consecutive de Grand Slam au opt câștigătoare diferite. Este vorba despre Serena Williams (Australian Open 2017), Jelena Ostapenko (Roland Garros 2017), Garbine Muguruza (Wimbledon 2017), Sloane Stephens (US Open 2017), Caroline Wozniacki (Australian Open 2018), Simona Halep (Roland Garros 2018), Angelique Kerber (Wimbledon 2018) și Naomi Osaka (US Open 2018). Ar trebui remarcat că Simona Halep s-a mai aflat în alte două finale, pe care le-a pierdut, în afară de cea câștigată anul acesta la Roland Garros.

US Open 2018, un turneu fără glorie pentru români

Totuși, nu este nimic rău în diversitatea câștigătoarelor. Există un echilibru evident în circuitul feminin, iar Patrick Mouratoglou vorbea recent despre lipsa unei jucătoare de valoare care să domine circuitul feminin.

În ceea ce o privește pe Simona Halep, turneul de la US Open s-a încheiat înainte de a începe. A pierdut din primul tur. Atenție însă: Kaia Kanepi, jucătoarea care a eliminat-o pe Halep, este cunoscută în circuit ca fiind o „nucă tare” în primele tururi ale marilor competiții. Anul acesta, Kanepi a fost în bună formă sportivă, a ajuns în turul patru, eliminată chiar de Serena Williams, după ce a reușit să câștige un set în fața americancei.

În esență, putem înțelege că Simona Halep a pierdut în primul tur din cauza căldurii și umidității de la New York (mulți jucători s-au resimțit), dar și din cauza unei probleme emoționale (cheia ne-a oferit-o chiar Darren Cahill într-o declarație). Deci se poate vorbi de același tip de presiune care a făcut-o să clacheze și pe Serena Williams.

A fost un turneu puțin glorios pentru sportivii români. La masculin, Marius Copil a pierdut în primul tur, Horia Tecău și Jean Julien Rojer au ieșit în turul doi și au pierdut puncte în clasamentul ATP, dat fiind că anul trecut fuseseră câștigători ai turneului. La feminin, Mihaela Buzărnescu nu s-a putut prezenta, fiind accidentată, și niciuna dintre jucătoarele române nu a ajuns în turul trei al turneului.

Organizatorii americani au vrut să facă spectacol la US Open 2018, a 50-a ediție a turneului. Show-ul a fost însă total pe teren, cu jucători extenuați de căldură, cu multe lacrimi și cu mulți nervi.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele