CSM a decis înființarea celui de al treilea complet de cinci judecători la Curtea Supremă

53
2 minute de lectură

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri înființarea a încă unui complet penal de cinci judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Întrunită pentru a stabili modalitatea de aplicare a deciziei Curții Constituționale cu privire la completurile de cinci judecători de la Curtea Supremă, secția de judecători a CSM a decis ca tragerea de sorți a completurilor, organizată pe 9 noiembrie, să fie anulată. Toate dosarele, repartizate deja, vor fi redistribuite.

CSM a adoptat o hotărâre, votată cu majoritate de voturi, care stabilește ”înființarea unui număr optim de completuri de 5 judecători, de cel puțin 3 completuri în materie penală și 3 completuri în alte materii decât cea penală”. 

Șefa Curții Supreme, Cristina Tarcea, s-a abținut de la vot. 

Judecătorii care vor face parte din aceste completuri vor fi trași la sorți de președintele Curții Supreme sau, în lipsa sa, de unul dintre cei doi vicepreședinți ai Instanței Supreme. 

Tragerea la sorți se face după convocarea tuturor judecătorilor în activitate de la Curtea Supremă, în ședință publică, la care poate participa orice persoană interesată. 

De asemenea, la ședință trebuie să participe decanul de vârstă al judecătorilor de la Curtea Supremă, iar dacă acesta se află în imposibilitatea de a participa, este înlocuit de următorul în ordinea descrescătoare a vârstei. Decanul de vârstă va fi cel care va verifica, prin citire, în prezența celorlalți judecători, numele judecătorilor înscriși pe bilete în vederea tragerii la sorți. 

Toate dosarele care sunt în competența completurilor de cinci judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou-înființate. Tragerea la sorți se înregistrează audio-video.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele