Credite pentru plata facturilor, dar și economii de 480 de lei pe lună

110
2 minute de lectură

Care sunt așteptările privind creditarea? Există doi factori care sunt luați în calcul de specialiști: dobânda de politică monetară și felul în care se transmite asupra dobânzilor practicate de băncile comerciale și efectul psihologic al intrării în vigoare a noului regulament de creditare.

„Încă o dată, datele privind creditarea au confirmat faptul că înăsprirea politicii monetare a băncii centrale nu pare să aibă un efect major asupra creditării, dar a calmat într-o oarecare măsură inflația. Este încă posibilă o creștere puternică a creditelor de consum înainte ca măsurile macroprudențiale menite să limiteze datoriile clienților cu amănuntul să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019”, spune Valentin Tătaru, economist ING România, într-o notă către investitori.

Cu alte cuvinte, deocamdată, dobânzile nu joacă un rol foarte important în decizia de a accesa un împrumut. Este un fel de exuberanță care se manifestă în rândul românilor explicabilă prin creșterea veniturilor salariaților din ultimii ani și din sentimentul general favorabil asupra evoluției economiei.

În același timp, există cazuri speciale în care împrumuturile sunt făcute pentru plata cheltuielilor curente. Astfel, un sfert dintre români se împrumută pentru a-şi plăti facturile curente, arată rezultatele Raportului European al Plăţilor Consumatorilor. Este însă probabil ca o bună parte din împrumuturile de acest tip să fie făcute la instituții financiare nebancare.

Raportul european relevă, totodată, că 59% dintre români fac economii în fiecare lună, valoarea medie a economiilor lunare fiind de 480 de lei (104 euro). Aceasta este vestea bună, iar din totalul celor care fac economii, 65% sunt bărbaţi. Motivele pentru care românii economisesc sunt: cheltuielile neprevăzute (75%), vacanţele (42%) sau o viitoare achiziţie imobiliară (13%). Vestea mai puțin bună este că România se clasează pe penultimul loc din Europa la valoarea sumelor economisite, în timp ce Elveţia este în frunte, cu o medie de 590 de euro economisiţi lunar. Deci, în ceea ce privește economisirea, România încă are multe progrese de făcut.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele