Cu Pandele candidat la prezidențiale, Firea pe cine trădează? Celălalt scenariu

231
4 minute de lectură

Pentru că vrea o țară mai sigură pentru el și familia sa, pentru că el crede că poate, întrucât este pro-european și se consideră un apărător al parteneriatului nord-atlantic, Florentin Pandele va candida la alegerile prezidențiale.

Anunțul, deși intempestiv și relativ spectaculos, a fost întâmpinat cu o interesantă tăcere în spațiul politic.

Probabil că tulburările din interiorul PSD, ca și capacitatea totuși limitată a partidului de a absorbi atâtea șocuri într-o singură săptămână, la pachet cu monopolizarea atenției de vizita istorică a Suverantului pontif, se numără printre explicațiile lipsei unor reacții pe măsura anunțului.

Oricum ar fi, până la certitudini pe acest subiect se aștern înaintea noastră o sumedenie de necunoscute.

Iar în loc de răspunsuri, apar noi întrebări.

Florentin Pandele este primarul orașului Voluntari, dar mai presus de atât el este soțul primarului Capitalei și consortul președintelui interimar, tocmai repus în drepturi, al PSD București.

Se împacă asemenea trăsături cu statutul proaspăt asumat de Florentin Pandele, cel de candidat la prezidențiale?

Așadar, câteva întrebări

În primul rând, cum va proceda Gabriela Firea în campania electorală? Teoretic, este primarul social-democrat de la care se așteaptă să strângă cele mai multe voturi pentru candidatul la prezidențiale al PSD (care o fi el, că încă nu știm cum arată, cum îl cheamă, etc.).

Practic, Gabriela Firea este soția contracandidatului propriului partid, prin urmare orizontul de posibilități care se deschide este destul de pestriț.

Cum va proceda? Își va sabota colegul și partidul? Își va sabota soțul?

Ori – minune! – va fi echidistantă, sprijinind și pe unul, și pe celălalt, pentru ca, din această dilemă morală, să iasă câștigător cu totul altcineva? De pildă, Klaus Iohannis, până acum singurul politician, în afara lui Pandele, care și-a anunțat candidatura.

În fine, cum va trata partidul această situație inedită?

Își va lua PSD măsuri de prevedere, limitând accesul Gabrielei Firea la startegia de campanie, de teamă că soția ar putea fi la un moment dat tentată să-și ajute soțul… și, implicit, chiar pe sine, din moment o victorie la prezidențiale va face din Florentin Pandele șef de stat, iar din Gabriela Firea Prima doamnă?

Dar cum și-ar putea permite social-democrații să o excludă pe Firea din povestea numită campanie, din moment ce păstorește un oraș cu peste două milioane de oameni și roșu din punct de vedere politic, dacă avem în vedere rezultatul de la locale, nu pe cel de la europarlamentaree?

În fine, mai este și scenariul în care Florentin Pandele nu va merge de fapt până la capăt, iar anunțul de acum să fie parte a unui joc numai de el știut, poate de alții intuit, dar un joc a cărui bătaie să ducă spre alte direcții decât Palatul Cotroceni.

Sau… iată încă o variantă, care chiar duce spre Cotroceni. Doar că nu din postura de Pandele-independent, așa cum edilul ne spunea joi seară, ci de Pandele sprijinit de partid, așa cum (încă) nu a spus-o.

De care partid? De PSD, partidul soției (cu a cărui imagine este foarte grijuliu zilele astea).

În fine, ultima bizarerie care rămâne de lămurit ține de momentul ales pentru a face anunțul: joi seară, cu doar 12 ore înaintea sosirii în România a Sanctității Sale Papa Francisc. Un eveniment istoric care, natural, mută atenția și agenda publică în cu totul altă direcție decât prezidențialele din iarnă.

Așadar, a fost Florentin Pandele doar neglijent pe formă sau există nuanțe care urmează să iasă la iveală și, astfel, să completeze fondul?

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele