Cui îi este frică de referendum?

79
5 minute de lectură

În plină campanie electorală pentru europarlamentare și referendumul pe justiție, guvernul ar urma să ajusteze legea după care se va desfășura marele plebiscit, la propunerea Autorității Electorale Permanente. Astfel,

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.

În traducere liberă, referendumul va fi mai greu de validat, pentru că cele 30 de procente se vor calcula dintr-o bază mai mare cu aproximativ jumătate de milion de alegători. Cei de la AEP explică motivul pentru care schimbă regulile în timpul jocului, cu trei săptămâni înaintea votului:

„Alegătorii români care au optat să voteze pentru reprezentanţii altui stat membru al Uniunii Europene în Parlamentul European nu vor figura în listele electorale permanente întocmite pentru alegerile din 26 mai 2019. Or, în acest caz, listele electorale permanente întocmite pentru alegerile din 26 mai 2019 nu vor putea fi folosite la referendumul național din 26 mai 2019, deoarece ar atrage scăderea artificială a cvorumului. Mai mult, alegătorii cu domiciliul în străinătate nu figurează în listele electorale permanente, ceea ce atrage imposibilitatea includerii acestora în calculul cvorumului”.

Explicațiile tehnice ale Autorității Electorale permanente sunt însă departe de a convinge opoziția. În opinia liberalilor, spre exemplu, modificările trădează frica guvernului de referendum.

Înțelegem care este de fapt miza pentru că PSD este disperat să împiedice cu orice preț exprimarea cetățenilor la referendumul convocat de Președinte”.

Referendumul este, până la urmă, o armă politică, pe care fiecare o folosește după cum crede de cuviință. Lui Klaus Iohannis îi permite să arate că există și că mișcă pe o temă de suflet a electoratului său, după o bună perioadă în care același electorat se întreba dacă nu cumva șeful statului se află într-un concediu prelungit. Îi permite mai apoi să își ajute partidul, PNL. Și nu în ultimul rând, Iohannis își testează popularitatea și capacitatea de a furniza subiecte importante pentru agenda publică, toate, în perspectiva prezidențialelor de la sfârșitul anului. PSD încearcă să îl bată pe președinte cu propriile-i arme. După cum Klaus Iohannis știe că un referendum validat și cu un răspuns majoritar în sensul dorit de el ar fi o victorie importantă, tot atât de bine știe și PSD că un asemenea scenariu ar fi dezastruos pentru partid.

Pe de altă parte, tot Autoritatea Electorală Permanentă mai vine cu o idee interesantă, sub forma unei alte modificări, totodată, la legea referendumului:

Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Potrivit Constituției, președintele țării se încadrează la capitolul autorități publice. Și chiar dacă la anunțarea întrebărilor referendumului Klaus Iohannis declara cu elan cât de mult se va implica în campanie, iată că AEP vine să îi tempereze avântul. „Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Președintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă care este furnizată de inițiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, care într-adevăr face o referire la interdicție, dar folosește sintagma Autorităților Administrației Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneția este legată strict de Guvern, iar sintagma Autoritățile Publice se referă la toate autoritățile publice din România, inclusiv la Președinte. PSD încearcă să-l cenzureze pe Președintele României”, susține Ludovic Orban.

Până una-alta, proiectul de ordonanță, ca să intre în vigoare, trebuie aprobat în guvern. Șefa guvernului evită să se pronunțe și vrea să vadă proiectul. Un mesaj care, venit în ziua când a explodat vestea că s-a despărțit de consiliera sa, Anca Alexandrescu, fostă consilieră a lui Liviu Dragnea, a fost interpretat ca încă un gest de frondă la adresa președintelui PSD. Va sfida Viorica Dăncilă partidul și va refuza să adopte prin ordonanță modificările la legea referendumului, după modelul amânării la infinit a celebrelor ordonanțe de modificare a codurilor penale și cea pentru completul de 5 judecători? Ar fi un semnal care ar confirma ca acolo sus, în sferele guvernamentalo-PSD-iste, ceva șchioapătă serios… Ba, mai mult, Liviu Dragnea ar rămâne cu gustul amar al celebrei sale glumițe făcute pe vremea când Viorica Dăncilă era șefa organizației de femei a PSD, cum că nicio femeie din partid nu l-a înșelat, mă rog, nu i-a înșelat așteptările. Frica de referendum s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva lui Liviu Dragnea. Dar să nu ne grăbim. Viorica Dăncilă încă n-a spus nu ordonanței…

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele