Războiul dintre Gabriela Firea și Liviu Dragnea asmute taberele concurente din PSD în toate structurile, de la filiale la nivelul conducerii executive și până în Guvern. Amploarea pe care a căpătat-o această dispută nu mai poate fi încadrată în categoria unei reglări de conturi între orgolii de lider, ci într-o încercare tot mai clară de eliminare a lui Liviu Dragnea și a susținătorilor săi de la vârful PSD.
Ieșirile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, la ore de maximă audiență au captat atenția electoratului, însă, departe de studiourile de televiziune, pe liniile de telefon se adună armata care lucrează la adunarea de voturi suficiente ale liderilor de filiale și ale parlamentarilor PSD pentru demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea principalului partid guvernamental.
În PSD exista un nucleu anti-Dragnea, pe care îl fondase Viorel Hrebenciuc, însă putem vorbi de-acum de mai multe grupări care s-au pus de acord să-l îndepărteze pe actualul președinte de la putere. Au două probleme. Să adune mai multe de 30 de voturi în cadrul Comitetului Executiv al PSD, pentru a putea obține votul CEx, și, de asemenea, de a avea de partea lor 22 de președinți de filiale ale social-democraților. Odată obținută această majoritate, se poate convoca și un congres extraordinar pentru înlocuirea lui Dragnea.
Emulii lui Dragnea
Gabriela Firea are de partea ei filiala de Ilfov și mare parte din organizația de București, cu cinci din cei opt parlamentari de partea sa, între care se află și Ecaterina Andronescu, veterana PSD care s-a ridicat împotriva lui Liviu Dragnea, prima care i-a cerut să facă un pas înapoi și, de asemenea, a solicitat schimbarea Guvernului. Robert Negoiță și Rodica Nassar, doi lideri puternici pentru organizația de București, sunt de partea lui Firea. Cu tot cu filiale și cu primării. De precizat că fratele Rodicăi Nassar este primar al Sectorului 2 al Bucureștilor.
Un alt nucleu este coagulat în jurul lui Mihai Tudose, fostul premier, demisionar de la Palatul Victoria, care are de partea sa mai multe filiale din estul țării. Surse
din PSD susțin că Mihai Tudose are alături filialele de Brăila, Buzău, o parte din filiala de Galați, precum și pe cele de la Suceava și Botoșani. Există negocieri și cu Felix Stroe, liderul de Constanța al PSD, nemulțumit că a fost îndepărtat de la ministerul Transporturilor odată cu căderea Guvernului Tudose. Marcel Ciolacu, fost om de încredere al lui Liviu Dragnea, la rândul său mâna dreapta a actualului președinte PSD în același cabinet Tudose, bate țara în lung și în lat pentru a obține voturi în tabăra anti-Dragnea.
Marian Oprișan este el însuși un nucleu, glumesc oamenii cu vechime în partid, pentru că la un semn al său mai toate filialele din Moldova i se alătură. Oprișan se pare că oscilează, în această etapă, în favoarea celor care vor să-l demită pe Liviu Dragnea, însă ar dorește să-și impună oamenii de încredere la Guvern și în mai multe instituții centrale.
Cel mai râvnit vot, la configurația pe care o are acum structura de putere în PSD, este cel al lui Paul Stănescu. Nu există niciun demers concret al lui Stănescu împotriva lui Dragnea, cu excepția polemicii de la reuniunea de la Neptun, însă mai multe voci din partid spun că este foarte posibilă și trecerea sa în barca anti- Dragnea. De ce este important Stănescu? Pentru că are cei mai mulți bani ca ministru al Dezvoltării Regionale și astfel ține administrația locală în mâini, asta însemnând și filialele PSD. De asemenea, este omul care controlează toată zona de sud a țării, inclusiv fiefuri tradiționale ale PSD, importante numeric și influente. Vorbim aici nu doar de Olt, organizația pe care Stănescu o controlează de la finele anilor ’90, ci și de Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Prahova. De ce ar putea spera tabăra anti-Dragnea că îl poate coopta? Pentru că baronul de la Olt a mai schimbat ierarhia PSD, când l-a părăsit pe Mircea Geoană și voturile sale au fost decisive în alegerea lui Victor Ponta la cârma PSD (s-a întâmplat în 2010).
Informații despre momentul îndepărtării lui Dragnea vom putea avea odată cu apariția indiciilor privind stabilirea unui lider comun al acestor grupări. Iar opțiunile, cel puțin în această etapă, sunt reprezentate de Mihai Tudose și Paul Stănescu.
Atacurile lui Ponta
În disputa care îl are în centru pe Liviu Dragnea a intrat și Victor Ponta. Fotografiile pe care le-a dat publicității fostul premier, cu Dragnea alături de foștii șefi ai SRI, George Maior și Florian Coldea, cu Laura Codruța Kovesi în fundal, au dinamitat acuzațiile actualului lider al PSD la adresa așa-numitului stat paralel. Însă, în aceeași măsură, arată că Victor Ponta își face planuri alături de PSD. Deși a anunțat un nou partid, PRO România, nu l-a înregistrat încă. Se știe, fără să apelezi la surse, că Victor Ponta este în strânsă legătură cu mai mulți dintre parlamentarii PSD și că se află într-o legătură de amiciție cu Gabriela Firea. Nu este exclus ca, în cazul în care Dragnea este îndepărtat, Ponta să revină în PSD, cu întreaga sa grupare, care numără opt parlamentari.
Pentru PSD este importantă păstrarea majorității parlamentare – de fapt, să reducă dezertările, astfel încât să se mențină cele 220 de voturi pe care le are ca partid în acest moment în Parlament. De asemenea, este importantă și păstrarea guvernării, un deziderat pe care l-a stabilit deja cu gruparea Ponta și pe care îl negociază cu opoziția în perspectiva moțiunii de cenzură. Se pare că artizanii îndepărtării lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD intenționează ca până la finalul anului partidul să aibă o nouă conducere și un nou guvern. Ce anume poate grăbi calendarul schimbărilor – operațiunea pe care o pregătește Liviu Dragnea, de excludere din partid a Gabrielei Firea. Dar, ca și opozanții săi din partid, caută o majoritate în Comitetul Executiv și sprijinul filialelor de București și Ilfov, controlate deocamdată de Gabriela Firea.