Cum este afectată creșterea economică de meandrele războiului comercial

32
4 minute de lectură

FMI își revizuiește în scădere prognozele pentru economia globală. Din nou

Foto: Getty Images / Guliver

DUPĂ CE i-a întâmpinat pe membrii echipei de hochei pe gheață St. Louis Blues, câștigătorii campionatului, la Casa Albă, pe 15 octombrie, președintele Donald Trump și-a amintit cu plăcere un triumf propriu, recent: acordul comercial provizoriu cu China, de săptămâna trecută. În termen simpli, America nu va impune alte tarife punitive importurilor chinezești, dacă China promite să cumpere produse agricole americane în valoare de miliarde de dolari. Câte miliarde? „Sunt cifre foarte mari”, a subliniat Trump. „Am zis: „cereți 70…Oamenii mei au zis: în regulă, să zicem 20. Am zis: „nu, să zicem 50”.

Oare se va materializa vreodată această sumă atent calibrată? China nu vrea să plătească mai mult decât trebuie sau să priveze alți furnizori, mai prietenoși, de comenzile ei. Acordul ar putea să se destrame înainte de a fi pus pe hârtie,  ca să nu mai zicem semnat de liderii celor două țări, la Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific de luna viitoare, de la Santiago.

Foto: Getty Images / Guliver

Imprevizibilitatea este o problemă. „Nu doar tarifele mai mari, ci și nesiguranța prelungită a politicii comerciale dăunează economiei mondiale”, a spus Gita Gopinath, economistul-șef al FMI, săptămâna aceasta, când Fondul și-a redus din nou prognoza de creștere globală. Ceața războiului comercial deprimă cheltuielile cu investițiile. Și, dat fiind că echipamentele, mașinile și alte bunuri capitale sunt adesea importate, cheltuielile slabe cu investițiile afectează și mai mult comerțul. FMI se așteaptă acum ca economia globală să crească cu doar 3% anul acesta, comparativ cu 3,6% anul trecut. Asta ar fi cea mai joasă rată de creștere în deceniul trecut de la criza financiară globală.

Atât America, cât și zona euro se așteaptă să crească mai lent anul acesta decât prevăzuse Fondul în iulie, înainte de escaladarea tensiunilor comerciale. Perspectivele Indiei au scăzut dramatic: se prognozează o creștere de 6,1% în loc de 7%, cum se aștepta cu doar câteva luni înainte. Iar în 2020, se prognozează că rata de creștere a Chinei va fi de mai puțin de 6%, pentru prima dată în 30 de ani.

Nu este surprinzător faptul că Fondul și-a redus prognoza pentru Hong Kong. Orașul se așteaptă să crească cu doar 0,3%, comparativ cu 2,7% prevăzut în aprilie, înainte ca perspectivele sale economice să se volatilizeze într-un nor de gaze lacrimogene. Tulburările ar putea să pună în pericol și armistițiul comercial fragil dintre America și China. Pe 15 octombrie, Camera Reprezentanților a adoptat o măsură care îndeamnă America să evalueze anual autonomia Hong Kong-ului, și să sancționeze oficialii care o încalcă. China a reacționat mânios la ceea ce descrie ca un amestec în treburile sale interne.

Economiștii FMI au încercat în mod curajos să cuantifice daunele aduse economiei mondiale de  războiul comercial, dacă acordul provizoriu al lui Trump se destramă. Impactul direct este surprinzător de modest. Tarifele vamale care există deja și cele care sunt pe țeavă ar putea reduce PIB-ul Americii cu doar peste 0,2% anul viitor, comparativ cu o lume în care războiul comercial nu ar fi început niciodată (vezi graficul). Efectele indirecte sunt mai dăunătoare: o încredere în afaceri mai slabă, productivitate redusă și un apetit de risc mai redus pe piețele financiare. Acestea vor provoca pagube de aproximativ 0,6% din  PIB-ul Americii în 2020. Pagubele pentru China ar fi de aproape 2% din PIB.

Toate acestea sunt procente, dar ale unor economii mari. Dacă FMI are dreptate, un război comercial nerezolvat ar putea să coste America circa 125 de miliarde de dolari în producție pierdută, doar anul viitor. Costul pentru China ar depăși 300 de miliarde de dolari (la rata de schimb a pieței). Cifre într-adevăr mari. ■


Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Perspectivă încețoșată”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele