
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică proiectul de ordin prin care companiile din domeniul energetic sunt obligate să achite o taxă de 2% pe cifra de afaceri. Potrivit documentului, taxa va fi plătită și de către operatorii străini cu sediul social într-unul dintre statele membre ale UE, care activează în România pe baza licențelor acordate de ANRE.
„Contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice, alenergiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică, al gazelor naturaleeste egală cu 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențeloracordate de ANRE, cifră de afaceri calculată conform reglementărilor ANRE aprobate prin ordin alpreședintelui ANRE cu avizul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”, potrivit proiectului.
Și companiile înregistrate în alte state UE vor fi taxate
Titularii de licențe, inclusiv cei înregistrați în alte state membre UE, dar cu activitate în România, vor comunica ANRE, prin scrisoare oficială semnată de reprezentantul legal sau de o persoană împuternicită de acesta, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 sau 2, după caz, până la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizată în anul precedent din activitățile ce fac obiectul licențelor deținute. În cazul în care titularii de licențe nu respectă termenul prevăzut, ANRE calculează contribuția datorată pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit proiectului, pentru titularii de licențe a căror contribuție bănească este superioară nivelului de 5.000 de lei, aceasta se poate achita în rate trimestriale egale; termenul de achitare a fiecăreia dintre aceste rate este sfârșitul primei luni a trimestrului respectiv, cu excepția primei rate, care se achită potrivit termenului scadent înscris în factura emisă de ANRE. „Titularii licențelor acordate pentru desfășurarea de activități/servicii în domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare, pentru componenta energie termică şi în domeniul energiei termice produse în sistem centralizat, au obligația de a plăti anual Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei o contribuție bănească egală cu 0,1% din cifra de afaceri realizată de aceștia în anul 2018 din activitățile ce fac obiectul licențelor pe care le dețin, dar nu mai puțin de contribuția minimă egală cu 3.125 lei”, se precizează în proiect.
Totodată, titularul de licență care în cursul anului 2019 preia integral activitatea desfășurată pe baza unei licențe de același tip de către o altă persoană fizică sau juridică va asigura achitarea completă a contribuției pentru anul 2019 ce îi revine titularului de licență care își încetează activitatea, dacă acesta din urmă nu mai deține nicio altă licență acordată de ANRE. Titularul de licență care, în cursul anului 2018, a preluat integral activitatea desfășurată pe baza unei licențe de același tip de către alţi titulari de licenţe, persoane fizice sau juridice, va transmite valoarea cifrei de afaceri pe care a realizat-o în anul 2018, de la momentul preluării activităţii ce face obiectul licenţei, cât şi valoarea cifrei de afaceri realizate în anul 2018, până la momentul predării activităţii de către fiecare dintre deţinătorii anteriori ai licenţei.
Pentru titularii de licențe a căror contribuție bănească are o valoare superioară nivelului de 3.125 lei, aceasta se poate achita în rate trimestriale egale. Termenul de achitare a fiecăreia dintre aceste rate este sfârșitul primei luni a trimestrului respectiv, cu excepția primei rate, care se achită potrivit termenului scadent înscris în factura emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Pentru licența obținută în anul curent, taxă estimată
Titularul de licenţă din domeniul energiei electrice sau domeniul energiei electrice şi termice în cogenerare care a obţinut licenţa în anul curent va primi o derogare. Astfel, el va achita ANRE o contribuţie bănească în valoare de 2% din cifra de afaceri pe care a estimat că o va realiza prin prestarea activităţilor ce fac obiectul licenţei acordate, în anul acordării acesteia. Pentru regularizări ale contribuţiei băneşti datorate, titularii de licenţă vor transmite la ANRE, cel târziu până la data-limită prevăzută de lege pentru depunerea situaţiilor financiare anuale la autoritatea de administrare fiscală din România, cifra de afaceri realizată în anul precedent şi situaţiile financiare aferente anului precedent înregistrate la autoritatea de administrare fiscală din România.
Potrivit documentului pus în dezbatere publică, regularizarea contribuţiei băneşti constă în facturarea diferenţei dintre valoarea contribuţiei facturate iniţial, la începutul anului, şi valoarea contribuţiei determinate pe baza cifrei de afaceri realizate. Regularizarea contribuţiei băneşti se va desfăşura în perioada 1 iunie – 31 decembrie a anului curent. ANRE mai arată că, dacă în urma regularizării contribuţiilor băneşti rezultă sume pe care ANRE le datorează titularilor de licenţe, aceste sume se vor constitui ca avans pentru contribuţia bănească datorată de respectivii titulari de licenţe în anul următor, numai dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii: au achitat contribuţia bănească aferentă anului în curs; deţin cel puţin o licenţă valabilă, atât în anul în curs, cât şi în anul următor. Şi la solicitarea de acordare a unei licenţe în domeniul gazelor naturale în anul curent, solicitantul este obligat să transmită ANRE cifra de afaceri pe care acesta estimează că o va realiza în anul respectiv.
Ulterior acordării licenţei, acesta achită ANRE o contribuţie bănească egală cu 2% din cifra de afaceri estimată transmisă. Pentru aceste două situaţii de mai sus, regularizarea contribuţiei din anul acordării licenţei se efectuează în anul următor, aplicând cota de 2% la cifra de afaceri obţinută în anul licenţierii. Prin derogare, la stabilirea cifrei de afaceri pentru care se percepe contribuţia bănească se au în vedere şi următoarele cazuri particulare:
a) cifra de afaceri a operatorilor pieţelor centralizate nu include veniturile din tranzacţiile de vânzare-cumpărare de energie electrică/gaze naturale pentru pieţele în care operatorul pieţei centralizate are rol de contraparte;
b) cifra de afaceri nu include veniturile din tranzacţiile de energie electrică/gaze naturale ale furnizorilor de energie electrică/gaze naturale ce au rolul de intermediari pentru piaţa cu negociere dublă continuă;
c) cifra de afaceri aferentă activităţii producătorului de energie electrică şi, după caz, de energie termică include şi contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementărilor Ministerului Finanţelor Publice.
În cazul falimentului titularului licenţei, contribuţia bănească nu se datorează de la data declarării falimentului printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.