Dacian Cioloș: Statul nu funcționează. E incapabil să apere dreptul cetățenilor la viață

197
4 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Dacian Cioloș a declarat că moartea unor persoane într-un bloc din Timișoara, din cauza deratizării, poluarea care afectează sănătatea locuitorilor în Băicoi și Brazi, tragedia din Caracal sunt doar câteva exemple că statul nu funcționează și e incapabil să apere dreptul la viață al cetățenilor, transmite Mediafax.

„Moartea unor oameni într-un bloc din Timișoara din cauza unei deratizări, poluarea care le distruge sănătatea unor locuitori din Băicoi și din Brazi, tragedia din Caracal sunt doar ultimele din lungul șir de exemple care arată că, în România, statul nu funcționează. Este paralizat de nepăsare și incompetență. Este incapabil să apere dreptul fundamental al cetățenilor săi, dreptul la viață. Am ajuns aici pentru că, timp de 30 de ani, statul a fost doar o unealtă în mâna politicienilor aflați la putere și nu un ansamblu de instituții în slujba cetățenilor”, a scris Dacian Cioloș, miercuri, pe Facebook.

Liderul PLUS a adăugat că pilele politice au împânzit instituțiile statului timp de 30 de ani, iar statul român nu s-a mai preocupat să protejeze viața cetățenilor, ci a avut ca obiectiv doar satisfacerea șefilor politici.

„Timp de 30 de ani, funcțiile de decizie în instituțiile statului au fost împânzite cu pile politice, iar funcționarii onești și competenți au fost obligați să își plece capetele, să înghită mizeria sau să plece din sistem. Am ajuns aici pentru că, timp de 30 de ani, decidenții din instituțiile statului nu s-au preocupat să avem proceduri pentru a proteja viața românilor, ci s-au străduit doar să își satisfacă șefii politici. Inconștiența aceasta a ucis oameni. Atât de gravă este situația, atât de rău am ajuns”, a completat Cioloș.

Fostul premier a mai spus că PLUS susține că statul trebuie reformat urgent, iar instituțiile să fie conduse de oameni competenți.

„Noi, cei din PLUS, spunem că statul român trebuie reformat urgent. Trebuie să-i facem legi noi și clare de funcționare. Instituțiile statului trebuie conduse de oameni competenți numiți prin concurs și nu politic. Administrația publică trebuie profesionalizată și trebuie pusă în situația de a-și asuma deciziile pe care le ia și care au impact direct asupra vieților oamenilor. Nu mai putem continua cu această atitudine de indiferență, de imunitate emoțională la ceea ce se întâmplă în jur. Trebuie să conștientizăm că în administrația publică se lucrează pentru oameni și nu pentru a umple hârtii sau pentru a executa ordine”, a explicat Cioloș.

El a precizat că este nevoie urgent de un alt Parlament, pentru ca măsurile pentru reformarea statului să poată începe.

„Structura politică a actualului parlament nu ne permite să dăm legi care să corecteze aceste lucruri. Avem nevoie urgentă de un nou parlament, compus din forțe politice care își asumă reforma statului. Sperăm ca, după realegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, să putem organiza cât mai repede alegeri parlamentare anticipate”.

Moartea unor oameni într-un bloc din Timișoara din cauza unei deratizări, poluarea care le distruge sănătatea unor…

Publicată de Dacian Cioloş pe Marţi, 19 noiembrie 2019

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăți care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societății a fost reținut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele