Home Actualitate Dan Dungaciu: Există două maniere de a-i face rău Blocului ACUM. Cele trei scopuri ale Rusiei în R. Moldova

Dan Dungaciu: Există două maniere de a-i face rău Blocului ACUM. Cele trei scopuri ale Rusiei în R. Moldova

0
Dan Dungaciu: Există două maniere de a-i face rău Blocului ACUM. Cele trei scopuri ale Rusiei în R. Moldova
Dan Dungaciu Sursa: Facebook
5 minute de lectură

Dacă se dorește într-adevăr sprijinirea noului Guvern de la Chișinău, atunci trebuie demarată o campanie de demascare și demantelare a scopurilor Rusiei în Republica Moldova, consideră Dan Dungaciu, președinteleFundației Universitare a Mării Negre.

Într-un interviu acordat site-ului Cotidianul.md, Dungaciu mai arată că evoluțiile din ultima perioadă de la Chișinău sunt consecințele atmosferei sufocante de peste Prut, una mai toxică chiar și decât cea de pe vremea regimului Voronin.

Nu în ultimul rând, Dan Dungaciu face o radiografie la zi a scopurilor pe care Moscova le urmărește cu privire la Republica Moldova.

Principalele declarații ale lui Dan Dungaciu:

  • Ce se întâmplă acum în Republica Moldova îmi aduce aminte de experiența unui diplomat francez aflat la post în Rusia țaristă. Diplomatul a scris la un moment dat în memoriile sale: „Aseară am băut cu rușii – era să mor. Azi dimineață m-am trezit – mai bine muream ieri”. Cam așa ar putea sta lucrurile și acum. După „debarcarea” de la Chișinău din 3 iunie 2019, când trei reprezentanți ai UE, SUA și Rusiei s-au aflat concomitent la Chișinău, Blocul ACUM „a băut cu rușii”… și a făcut o „înțelegere temporară” cu socialiștii lui Dodon.
  • Acum, orice obiecții am avea, trebuie să recunoaștem o evidență: situația din Republica Moldova devenise sufocantă, cu mult mai rea decât pe vremea lui Voronin, o combinație de corupție și frică fără precedent, care îi face azi pe cetățenii republicii să jubileze că au scăpat de Plahotniuc. Și au dreptate aici.
  • Ca oameni politici, Maia Sandu și Andrei Năstase au înțeles probabil că încă patru ani în opoziție ar fi putut însemna sfârșitul, nu al lor, dar al partidelor lor, secătuite de resurse, cu oameni șantajați, persecutați, partide rămase fără personal administrativ și chiar fără votanți. Și de aceea, între Scylla înțelegerii cu Dodon și Carriba respingerii Rusiei au ales înțelegerea…
  • Important e ce urmează de aici înainte și cum vor putea gestiona situația.
  • Căci „durerea de cap”, provocările, pot veni indiscutabil, iar Blocul ACUM trebui să fie pregătit pentru asta. E o sarcină enormă pe care și-au asumat-o guvernând, dar știu că au ales „la pachet”, nu à la carte, și asta e, evident, un risc.
  • Și vreau să fim foarte clari asupra acestui punct, vă spune toate astea președintele Fundației Universitare a Mării Negre, care, înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, pe când Bucureștiul făcuse din Vladimir Plahotniuc un idol, iar idolatrii roiau pe ambele maluri ale Prutului, era practic singura instituție din România care oferea platformă amplă liderilor blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase.
  • Deci nu putem fi noi bănuiți de rea credință la adresa Blocului ACUM. Dimpotrivă. Important din punctul meu de vedere este să conștientizăm aceste pericole și, pe cât se poate, să le contracarăm.
  • Există două maniere de a-i face rău Blocului ACUM și care se practică ambele. Prima este cea a dușmanilor politici. Regretă „regimul Plahotniuc”, explicit sau tacit și fac din acesta ceea ce nu a fost de fapt niciodată: unul european, pro-român, luptător împotriva Rusiei și împotriva federalizării. În realitate nu a fost așa ceva. 
  • A doua manieră este practicată de unii dintre susținătorii, chiar și sinceri, ai Blocului ACUM: întoarcem ochii de la orice referință geopolitică. Nu există Rusia, Dodon nu mai e fostul membru al Binomului, geopolitica nu mai există, Rusia e plină de solicitudine și bune intenții față de Chișinău. Și mai mult, nici nu vrea nimic în schimb. E și ridicol și periculos să faci asta. 
  • Scopurile Rusiei sunt trei. Primul de a fi primit la masa mare de negocieri atunci când se discută aspecte strategice în regiune. Asta a vrut Rusia și cu Memorandumul de la Meseberg din 2010, și cu tentativa eșuată a unui Helsinki 2 (respectiv o Comunitatea euroatlantică de securitate în care să fie cooptată și Rusia). Iată că, acum, la Chișinău, acest prim obiectiv a fost obținut. Rusia a fost acceptată și acreditată.
  • Al doilea obiectiv a fost pedepsirea lui Plahotniuc, pe care l-a atins într-un consens rapid cu ceilalți parteneri, SUA sau UE. Plahotniuc a scăpat, practic, toate bilele pe care voia să le țină concomitent în aer.
  • Al treilea obiectiv este așa-numitul „cordon sanitar”, care să seteze și să formalizeze statutul spațiului dintre Rusia și Occident. Asta se va face prin acceptarea de către Chișinău sau Kiev a unui așa numit „statutut special” pentru Donbas, respectiv Transnistria. 

Interviul integral – AICI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here