De 10 ori mai mulți bani pentru industria de apărare, în 2019

Vor fi modernizate fabricile de la Cugir, Sadu și Brașov și va fi făcută o nouă fabrică la Plopeni. De asemenea, la Plopeni va începe o colaborare cu renumitul producător de arme Beretta.

104
3 minute de lectură

”Industria de apărare de la Ministerul Economiei beneficiază de 10 ori bugetul de execuţie de anul trecut. Avem un proiect mult mai mare, un proiect în care sunt legate lanţurile valorice. Discutăm la 173 milioane numai pentru fabrica de pulberi de la Făgăraş, care funcţionează undeva la 10% din capacitate în momentul ăsta. Face pulberi pentru calibru mic, mare, absolut toată gama de pulberi. Unim zona asta cu Pirochim Victoria, pentru că noi avem două, împărţite pe categorii de pulberi, rămânând la Victoria numai poligonul de încercare. Modernizăm Cugir şi modernizăm Sadu. Cugir şi Sadu vor fi modernizate cu linii absolut moderne. Facem achiziţii conform legii. Şi mai avem Metrom Braşov în care investim şi-l modernizăm, pentru a face un nou cuptor acolo, pentru a trage tabla subţire de cupru de la capse. Acolo vor fi făcute capsele pentru toate cartuşele, pentru că noi trecem la calibrul NATO 5,56 pe care trebuie să-l oferim Armatei Române” explica ministrul Economiei Nicolae Bădălău într-o intervenție televizată.

„În paralel avem contract cu Beretta. (…) Noi trebuie să trecem la un calibru NATO. Aceste arme (Beretta – n. r.) le-a avut Armata Română în testare la trupele speciale Târgu Mureş, unde s-a făcut un raport şi au spus că tipul ăsta de armă este tipul de armă cu care Armata Română şi-ar dori să se doteze. Am discutat cu dânşii şi vom face o asociere. Fabrica se va face la Plopeni. (…) Vom produce arma ARX 160 şi o armă mai mică pentru trupele speciale, în a doua parte”, a spus ministrul Economiei.

Ministrul Economiei a anunțat și realizarea unor noi exporturi de armament de aproximativ 25 milioane de euro, în SUA. Oficialul de la Ministerul Economiei a mai semnalat că, în prezent, sub 10% din ce se produce ajunge la Armata Română şi se încearcă repornirea industriei de armament.

„În Uniunea Europeană 70% din ceea ce produc merge în armata lor. La noi, avem sub 10% în momentul acesta. Încercăm să repornim această industrie. Noi am avut vechiul arsenal care era extrem de important. (…) Noi nu avem tehnologie. În momentul ăsta armata nu mai e cu tunul şi sabia, să pleci la bătaie. Sunt sateliţi, toate armele sunt gestionate de sateliţi. Este cu totul altă tehnologie. Aceasta se bazează pe ani buni de cercetare pe care România nu mai făcut-o, din păcate. Noi am avut cercetători. Noi am reuşit să ţinem profesioniştii prin vestitul nucleu, cât de cât. Nucleu înseamnă că am plătit nişte oameni numai ca să nu plece din această industrie. Şi am făcut un efort ani de zile ca să nu plece meseriaşii, pentru că avem oameni foarte buni”, a subliniat şeful de la Economie.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele