De ce Ursula Von der Leyen, nominalizarea pentru șefia Comisiei Europene, este criticată în presa germană

368
5 minute de lectură

Ursula Von der Leyen, ministrul apărării din Germania, este nominalizarea liderilor europeni pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Nominalizarea are nevoie de majoritatea absolută a eurodeputaților din Parlamentul European pentru a putea fi aprobată. Ursula von der Leyen este o colaboratoare apropiată a Angelei Merkel, care a numit-o ministru în toate cele patru guverne ale sale. Ea este şi vicepreşedinte al CDU (Uniunea Creştin-Democrată, partidul Angelei Merkel). 

Creștin-democrata este mamă a șapte copii, a făcut studii de medicină și vorbește fluent engleza și franceza.

Prima funcție pe care a ocupat-o a fost cea de ministru pentru Familie, Seniori, Femei şi Tineret în 2005, când s-a remarcat pentru faptul că a cerut acces gratuit la grădiniţe şi fonduri pentru părinţii care stau acasă pentru a îngriji copiii.

În 2009, ea a devenit ministrul Muncii în al doilea cabinet al lui Merkel, iar din 2014 a ocupat funcţia de ministru al Apărării.

Von der Leyen și-a petrecut copilăria la Bruxelles, fiind fiica lui Ernst Albrech, fostul șef de cabinet al lui Hans von der Groeben, unul dintre cei doi membri germani ai primei Comisii Europene. 

În calitatea de ministru al Apărării din Germania, politiciana germană s-a remarcat prin susținerea conceputului de Statele Unite ale Europei.

 „Armata europeană ca obiectiv pe termen lung și NATO nu sunt contradicții, ci din punctul meu de vedere două părți ale unei medalii, pentru că e important ca europenii să formeze o coloană puternică în interiorul NATO, pentru a menține credibilitatea Alianței, dar și pentru a avea o voce europeană puternică”, este de părere von der Leyen.

Totodată, a încercat o poziție tampon, în contextul criticilor frecvente venite din partea Administrației Donald Trump să-și intensifice angajamentele miliare . „Consider că e o solicitare corectă”, a fost răspunsul ei.

Ministrul Apărării, un manager prost al banilor publici

Cu toate acestea, Ursula Von der Leyen nu este ocolită de controverse, iar ele vin chiar din direcția Germaniei.

O serie de scandaluri, în mandatele sale, au afectat armata germană: materiale depăşite, investiţii insuficiente, experţi plătiţi în plus, o creştere a extremei drepte în interiorul cadrelor militare. Potrivit unui sondaj recent al cotidianului Bild, ea este considerată drept unul dintre cei doi miniştri cel mai puţin competenţi din guvern.

„Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Este de ajuns se pare pentru a deveni preşedinta Comisiei”, a scris fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.

Bundestag-ul, parlamentul german, organizează în prezent audieri privind folosirea unor consultanți externi, de către ministerul apărării, prin contracte de milioane de euro pentru firmele Accenture și McKinsey.

Cel mai mare eşec al său la minister, conform Politico, este faptul că nu a reuşit să câştige susţinerea ofiţerilor şi soldaţilor. Actuali şi foşti consilieri au descris stilul ei de a conduce ca fiind distant şi defensiv. Ea s-a înconjurat la minister de un grup mic de consilieri care controlează ferm ce informaţii ajung la von der Leyen. Un extremist de dreapta a fost descoperit în rândul soldaţilor germani, iar ministrul a comentat că Armata suferă de „slabă conducere la diverse niveluri”. 

De asemenea, von der Leyen a fost acuzată că ar fi plagiat o parte din lucrarea de licenţă pe care a scris-o la absolvirea facultăţii de medicină. Deşi o comisie universitară a confirmat că ea nu a citat corespunzător sursele pentru majoritatea materialului din teza sa, comisia a precizat că aceste omisiuni nu au fost intenţionate.

Raportul Bartels, devastator pentru apărarea germană

Mai mult, un raport al parlamentului german, făcut public în februarie anul trecut, demonstra starea proastă în care se află armata germană, sub mandatele Ursulei Von der Leyen.

Raportul evidenţiază eşecuri în planificare şi conducere, care au agravat problemele existente în cadrul armatei, potrivit Gândul.info. Starea flotei militare de avioane, tancuri, elicoptere şi nave de luptă este descrisă ca fiind “dramatic de rea”. În plus, lipsa pieselor de schimb şi echipamentele depăşite generează “mari lacune”.

„Pregătirea armatei de a desfăşura misiuni nu doar că nu s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar s-a înrăutăţit. La sfârşitul anului 2017, niciunul dintre cele şase submarine nu era în uz. Pentru o perioadă, niciuna dintre cele 14 aeronave Airbus A-400M nu a putut zbura”, a spus Bartels, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Un alt scandal a vizat modernizarea navei-şcoală a Marinei germane, Gorch Fock, care a ajuns să coste de 10 ori peste suma anunţată iniţial. 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele