Decizii luate la vârful Uniunii Europene în plină criză. Un român a mișcat birocrația

445
2 minute de lectură

Cheltuilelile făcute de țările membre în această perioadă de luptă împotriva ravagiilor făcute de noul coronavirus ar putea fi decontate în proporție de 90 % de Comisia Europeană.

Asta, doar după ce vor fi trecute niște bariere birocratice. În 17 martie, Comitetul de Protecție Civilă va cere „în regim de urgență” acordul țărilor membre, iar dacă acestea vor fi de acord, în 20 martie se va lua decizia.

Duminică, Janez Lenarčič comisarul european pentru gestionarea
crizelor în cadrul Comisiei Von der Leyen l-a înștiințat pe Pascal Canfin, președintele  Comitetului pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) despre această decizie.

În 5 martie, europarlamentarul român Nicolae Ștefănuță a cerut formarea
unei rezerve strategice, amendament respins în comisia ENVI.

 „Amendamentul meu privind instituirea Rezervei
strategice a Uniunii Europene nu a fost adoptat, deşi a avut susţinerea
grupurilor Renew Europe şi PPE. În contextul epidemiei actuale de coronavirus,
când ne lipsesc mijloace elementare precum măştile de protecţie, sunt convins
că o astfel de rezervă se poate dovedi crucială în momente de criză.

Nu există prea multă pregătire pentru epidemii şi riscuri majore la
adresa sănătăţii europenilor. Îmi propun să urmăresc subiectul în continuare şi, în funcţie şi de evoluţia actualei epidemii de coronavirus şi de cum va fi ea gestionată, să revin cu propunerea creării Rezervei strategice a Uniunii Europene într-o nouă formă”, a declarat atunci eurodeputatul român. 

Acum el spune că acest document instituie ceea ce au cerut atunci în comisia ENVI. „Se vor stabili aceste rezerve și se vor plăti 90% din costurile privind cheltuieli făcute cu echipamente și materiale sanitare. Sper ca România să fie una din țările beneficiare”, a declarat Ștefănuță pentru Reporter Global.

În schimb, europarlamentarul român a obţinut joi, 5 martie, în Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentul European, susţinere pentru mai multe măsuri de îmbunătăţire a Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

 

 

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele