Defecțiune majoră a sistemului european de navigație prin satelit

286
2 minute de lectură

Sistemul Uniunii Europene de Navigație prin Satelit (GNSS), Galileo, pus la punct pentru a rivaliza cu Sistemul de Poziționare Globală (GPS), al Statelor Unite, și cel al Rusiei, GLONASS, se confruntă cu o defecțiune majoră, relatează CNN.

În timpul weekend-ului, Agenția Europeană GNSS (GSA) a anunțat că Galileo este complet blocat din cauza unui „incident ce are legătură cu infrastructura de la sol“.

„Experții lucrează pentru a remedia problema cât de curând posibil. O comisie de analiză a anomaliei a fost imediat stabilită pentru identificarea problemei și implementarea acțiunilor de remediere“, se arată într-un comunicat dat publicității duminică.

Primele probleme cu sistemul au fost raportate joi.

Galileo a fost lansat în 2016 pentru a le furniza europenilor un sistem de poziționare mai precis, fiind un sistem de navigație prin satelit cu operator civil și nu militar, cum este cazul GPS și GLONASS.

Ca rezultat, GSA consideră că Galileo — operat de GSA, Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană — le asigură „Europei și europenilor independență și suveranitate“. 

Pe parcursul avariei, telefoanele care utilizează Galileo, inclusiv unele modele de Apple, Samsung și Google, se vor folosi de datele sistemelor de poziționare globală american și rus.

Deși sistemul de navigație este blocat, GSA dă asigurări că serviciul de căutare și salvare Galileo — ce poate localiza cu mare acuratețe un semnal de pe mare sau munte — este neafectat.

În prezent, constelația Galileo este alcătuită din 22 de sateliți, programul fiind în faza-pilot. Sistemul se așteaptă a fi operațional în totalitate în 2020.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele