Deficitul comercial cu produse alimentare crește. Evoluție îngrijorătoare la carne de porc

42
1 minut de lectură

Deficitul balanței comerciale pentru produse agro-alimentare a ajuns la cote îngrijorătoare. Anul trecut, deficitul balanței comerciale la capitolul alimente și animale vii a fost de 1,85 miliarde euro, iar în luna ianaurie 2019, nivelul deficitului a atins deja aproximativ 195 milioane euro. „Deficitul comercial pentru produse agricole și ale industriei alimentare ar trebui să fie un semnal de alarmă. Cu atât mai mult cu cât, în exercițiul bugetar european 2014-2020, au fost inevstite în fermele românești 8,3 miliarde euro, iar cunatumul plăților directe a ajuns la 12,5 miliarde euro. Acești bani ar trebui să se vadă în rezultatele agriulturii românești”, afirmă Emil Dumitru, președinte PROAGRO.

România continuă să exporte grâu și porumb și să importe aluat congelat sau carne de porc. ‘În ceea ce privește carnea de porc, după apariția pestei porcine, importurile au ajuns anul trecut de la 50% la 70% din consumul total din România. De fapt, noi finanțăm industria alimentară și agricultura altor state”, afirmă Emil Dumitru.

Ce ar trebui făcut pentru îmbunătățirea comerțului internațional cu produse agroalimentare? „Trebuie regândite politicile publice. Ar trebui făcute analize SWOT pe fiecare filieră de produs și apoi luate decizii. În loc de astfel de analize, noi vedem cum se înființează case de comerț de stat care aduc aminte de vremea comunismului”, este de părere Emil Dumitru.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele