Deși SUA au evitat un nou blocaj guvernamental, Trump ar putea decreta stare de urgență

29
2 minute de lectură

Camera Reprezentanților de la Washington a aprobat ieri seară proiectul bipartizan de lege privind bugetul federal, cu 300 de voturi pentru și 128 împotrivă, la câteva ore după ce proiectul a trecut de Senatul american, evitând astfel declanșarea unui nou blocaj guvernamental. Pe de altă parte, președintele american, Donald Trump, intenționează să decreteze starea de urgență națională, pentru a obține fondurile necesare construirii zidului la frontiera cu Mexicul, proiect promis în campania electorală.

Proiectul de buget federal urmează să fie trimis spre promulgare președintelui Trump, care a anunțat deja că va promulga proiectul de lege, dar și că intenționează să decreteze starea de urgență națională pentru a folosi fonduri militare în vederea construirii zidului la frontiera cu Mexicul, fără aprobarea Congresului. O astfel de situaţie ar putea fi contestată în instanţe judiciare.

Negociatorii din partea democraților si republicanilor din Congresului SUA au ajuns recent la un acord de principiu privind finanțarea administrației federale până in luna septembrie, care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Această sumă este cu mult mai mică decât cea solicitată de președintele Trump, care cere 5,7 miliarde pentru construirea unui zid de-a lungul a peste 320 de kilometri de frontieră.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate câteva săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea zidului, un proiect controversat, promis în campania electorală din 2016 de actualul lider de la Casa Alba. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele