DEUTSCHE WELLE: Ce va aduce “pactul pentru migraţie?”

67
3 minute de lectură

Viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite un nou “pact pentru migraţie” după întâlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte.

Presa germană, preluată de RADOR, încearcă să schiţeze câteva detalii. “Von der Leyen este în favoarea pactului pentru migraţie”, titrează o analiză a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Potrivit ziarului, Ursula von der Leyen şi-a exprimat dorinţa de a uşura situaţia Italiei, Spaniei şi Greciei printr-un nou pact pentru migraţie şi azil.

Editorialistul observă însă că în timp ce, în declaraţiile comune susţinute împreună cu premierului italian, von der Leyen a vorbit în primul rând despre politica migraţionistă, Conte a spus că pentru Italia cea mai mare prioritate o vor constitui dezvoltarea economică şi crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri”.

Despre problema migraţiei scrie şi agenţia de ştiri N-TV.

Pentru început, aceasta se concentrează pe declaraţiile lui von der Leyen cum că “din cauza poziţiei geografice, Italia, Spania şi Grecia sunt extrem de expuse la această problemă”.

Mai departe, agenţia semnalează că “von der Leyen impune şi nişte limitări acestui anunţ care, din punct de vedere italian, pare foarte promiţător: solidaritatea nu va fi cu sens unic, ci va trebui să vină din ambele părţi.

Politiciana creştin-democrată nu spune ce formă va lua această nouă abordare. Problema este cunoscută şi este tragică: state-membre precum Ungaria şi Polonia refuză să recunoască orice angajament de a primi solicitanţi de azil”.

Mai bine decât … nimic

Scepticism, dar şi o notă optimistă reiese din Nürnberger Nachrichten: “Urmând să-şi
preia atribuţiile de la 1 noiembrie, von der Leyen vrea să propună un pact pentru migraţie şi azil. Va fi un pact ca nu va fi valabil în mod egal pentru toate statele-membre, dar este mai bine decât nimic…”.

Cu ocazia vizitei lui von der Leyen la Roma, Süddeutsche Zeitung se concentrează şi
asupra unei întrebări fără răspuns până la aceste moment: cine va fi noul comisar italian:
Roma insistă să preia un ‘portofoliu economic important’, după cum a declarat Conte.

Ideal pentru italieni ar fi să desemneze comisarul pentru concurenţă. Dar, din motive tactice, Liga, care are dreptul de a face propunerea respectivă după victoria în alegerile europene, ezită să indice un nume concret.

Numirea unui comisar european ascunde o ocazie, dar şi o dilemă: dacă Salvini trimite unul dintre colaboratorii săi credincioşi, de exemplu pe Giancarlo Giorgetti, secretar de stat la cancelaria primului ministru, va pierde ocazia de a lansa critici în continuu la adresa Bruxelles-ului, pentru că această critică l-ar viza şi pe propriul său apropiat, scrie ziarul german.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele