Home Actualitate Directorul FMI are trei soluții în lupta cu inechitatea

Directorul FMI are trei soluții în lupta cu inechitatea

0
Directorul FMI are trei soluții în lupta cu inechitatea
2 minute de lectură

Impozitarea progresivă constituie o componentă esențială a unei politici fiscale eficiente, susține directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, într-o postare pe blogul instituției.

Urmăriți-ne și pe Facebook

La vârful distribuției veniturilor, cercetările arată că taxele pot fi ridicate fără o sacrificare a creșterii economice.

Utilizarea instrumentelor digitale pentru colectarea taxelor poate, de asemenea, să facă parte dintr-o strategie de creștere a bugetelor. De asemenea, reducerea corupției poate să crească nivelul de colectare, dar și să sporească încrederea populației în autorități. Iar cel mai important lucru este faptul că aceste strategii pot asigura resursele necesare investițiilor în extinderea ariei de oportunități pentru comunitățile și persoanele rămase în urmă, explică Georgieva.

O bugetare de natură să stimuleze egalitatea de șanse între sexe ar fi o altă unealtă fiscală ce ar putea combate inegalitățile. Numeroase țări recunosc necesitatea de a avea egalitate între sexe și o promovare a femeilor, iar guvernele se pot folosi de acest lucru pentru a structura cheltuielile și taxele într-un mod ce ar stimula acest deziderat, sporind astfel participarea femeilor la forța de muncă și, implicit, creșterea economică și stabilitatea.

Pe de altă parte, politicile de cheltuieli sociale sunt tot mai relevante în combaterea inegalității, susține directorul FMI. Atunci când se fac corect, acestea pot avea un rol fundamental în combaterea inegalității de venituri și a efectului negativ pe care aceasta îl are asupra oportunităților și a coeziunii sociale. De pildă, educația are capacitatea de a-i pregăti pe tineri să devină adulți productivi și utili societății, în timp ce sistemul de sănătate salvează vieți și contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Totodată, programele de pensii le permit pensionarilor să-și păstreze demnitatea la bătrânețe.

În al treilea rând, explică Georgieva, reforma structurii economiei ar putea contribui la eforturile de reducere a inechității prin reducerea costurilor de ajustare, a disparităților regionale și prin ocuparea numărului în creștere de joburi în sectorul ecologic.

Înlesnirea mobilității forței de muncă între firme, industrii și regiuni minimizează costurile de ajustare și promovează o reintegrare rapidă. Politicile imobiliare, de credit și infrastructură pot susține mobilitatea forței de muncă, explică directorul FMI. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here