DNEVNIK: Bulgaria, Grecia, România și Ungaria s-au angajat să-şi furnizeze reciproc gaz natural

27
3 minute de lectură
(Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Reprezentanții companiilor de transport a gazelor din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au ajuns la un acord, la Bruxelles, legat de dezvoltarea opțiunilor de transport a gazelor naturale în ambele sensuri, a declarat compania bulgară de transport a gazelor Bulgartransgaz.

Joi, la Bruxelles, reprezentanții acestora au semnat un Memorandum de înțelegere privind realizarea Coridorului vertical de gaze. Părțile semnatare ale documentul sunt operatorii de sisteme de transport a gazelor din Bulgaria, Grecia, România și Ungaria, respectiv Bulgartransgaz EAD, DESFA SA, TRANSGAZ SA, FGSZ Ltd, precum și compania de proiect ICGI, care implementează proiectul pentru interconectarea dintre Grecia și Bulgaria (IGB). Statele se angajează să dezvolte și să promoveze atât proiectele-cheie de interconectare transfrontalieră, identificate de Comisia Europeană ca fiind de „interes comun”, cât și orice alte proiecte care contribuie la realizarea coridorului.

Potrivit companiei bulgare, astfel de proiecte vor ajuta la crearea unei piețe liberalizate, competitive și transparente a gazelor naturale în Bulgaria, precum și la diversificarea surselor și a rutelor. Acest lucru va ajuta considerabil la creșterea independenței și securității energetice a țării. Pentru a atinge aceste obiective, compania lucrează atât la construirea infrastructurii necesare, cât și la crearea tuturor condițiilor necesare pentru funcționarea pieței de gaz din țară, se arată în comunicat.

Bulgartransgaz “a informat că a implementat deja mai multe proiecte și inițiative cheie care au sporit semnificativ posibilitățile de transmitere în două sensuri”, se arată în anunț. Acestea sunt interconexiunile de gaze și creșterea capacității unora dintre ele, extinderea sistemului de transport al gazelor din țară.

Noul Memorandum de Înțelegere semnat va contribui la continuarea bunei cooperări și coordonări între operatori, precum și la finalizarea derulării și implementării de noi proiecte. Acestea sunt proiectul pentru un terminal de gaz natural lichefiat în apropiere de Alexandroupolis și interconectarea Grecia-Bulgaria (IGB). Cele două proiecte sunt esențiale pentru realizarea diversificării surselor și rutelor, deoarece vor oferi accesul Europei Centrale și de Sud-Est la gazul natural din Azerbaidjan prin conductele de gaze trans-adriatice și trans-anatoliene deja construite în Grecia și Turcia, precum și GNL din diferite surse, se arată în comunicatul de presă.

Astfel, Bulgaria iese treptat din dependența totală de livrările ruseşti, care a fost cea mai evidentă acum 10 ani, în criza de gaze din ianuarie 2009, cu suspendarea tranzitului rusesc prin Ucraina.

Sursa:RADOR

Traducerea: Mirela Petrescu/rcostea

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele