Doar unul din 5 adulți înțelege conceptele financiare de bază

1 minut de lectură

În România, numai 58 % din adulți au un cont bancar, în comparație cu 94 % în economiile cu venituri ridicate.

Potrivit Băncii Naționale a României, plățile în numerar depășesc de patru ori plățile electronice. Doar 77 % din totalul cardurilor bancare sunt active, în contextul unui nivel relativ scăzut de educație financiară. În conformitate cu Sondajul privind cultura financiară la nivel mondial realizat de Standard Poor’s Ratings Services, doar 22 % dintre adulții din România înțeleg conceptele financiare de bază, față de media europeană de 52 %.

În România, numai 58 % din adulți au un cont bancar, în comparație cu 94 % în economiile cu venituri ridicate și 63 % în țările în curs de dezvoltare. Aproximativ o treime dintre pensionari își primesc drepturile în numerar (Banca Mondială, 2017b).

”Toate acestea facilitează răspândirea economiei subterane și a evaziunii fiscale,” arată un document de lucru al Comisiei Europene intitulat ”Semestrul european – pachetul de iarnă (2019, n.r.): evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce privește îndeplinirea priorităților economice și sociale”, care reprezintă în fapt o evaluare anuală realizată de CE, a situației economice și sociale din statele membre.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele