Dolarul e prea puternic

123
3 minute de lectură
Sursa: 270win.com

Trăim într-un moment dominat de un dolar puternic. În aceste zile, dolarul se tranzacționează în intervalul 1,09 – 1,11 dolari/euro. Desigur, moneda americană este și ea sensibilă la tensiunile războiului comercial, sau față de statisticile pieței muncii, ale economiei americane, în general. Dar poziția de forță a dolarului este dată de o piață care cere masiv o monedă sprijinită de o economie capabilă să reziste șocurilor interne și externe.

Recent, Federal Reserve, sistemul american de bănci centrale, a injectat în piața financiară 100 de miliarde de dolari, în operațiuni pe termen scurt, ca răspuns la cererea mare de dolari a pieței financiare. O altă explicație pentru încăpățânarea dolarului de a rezista șocurilor transmise de la Casa Albă, care-și dorește un dolar mai slab pentru a susține exporturile americane, este dobânda mai ridicată obligațiunilor sale de Trezorerie. Într-o epocă în care marile bănci centrale au dobânzi negative, dolarul a fost un plasament atractiv datorită dobânzilor sale mari. O monedă solidă, așezată pe o economie puternică și rezistentă, care livrează câștiguri mai mari decât restul marilor monede.

Un dolar slab ar oferi însă avantaje competitive Statele Unite, în primul rând comerciale. Există mai multe beneficii uriașe din devalorizarea dolarului, cărora factorii de decizie nu le pot rezista. Evident, comerțul oferă cea mai convingătoare rațiune pentru devalorizarea dolarului. O monedă mai slabă încurajează exporturile, ducând la ieftinirea produselor unei țări pe piețele globale. În schimb, o monedă mai puternică descurajează importurile, făcându-le mai costisitoare.

Scăderea importurilor din SUA este una dintre prioritățile președintelui Donald J. Trump. Prin urmare, devalorizarea dolarului reprezintă una dintre armele cele mai puternice pe care Statele Unite le au pentru a contracara politica dusă de China, stat ce și-a devalorizat propria monedă, yuanul, ca ripostă la majorarea tarifelor impuse mărfurilor chinezești, de către Statele Unite.

Trump admiră politica pe care o face China, aceea de a încuraja creșterea industrială și exporturile. Balanța comercială a SUA este în prezent negativă. Statele Unite înregistrează deficite comerciale importante față de fiecare dintre primii cinci parteneri comerciali:

  1. China – importuri de 563 miliarde dolari, exporturi 120 miliarde dolari.
  2. Canada – importuri de 326 miliarde, exporturi 300 miliarde dolari.
  3. Mexic – importuri de 349 miliarde de dolari , exporturi 265 miliarde dolari.
  4. Germania – importuri 128 miliarde, exporturi 58 miliarde dolari.
  5. Japonia – importuri 146 miliarde, exporturi 75 miliarde dolari.

Partenerii comerciali ai SUA, în procente.

Principala destinație a exporturilor chinezești sunt Statele Unite, în timp ce Statele Unite sunt doar al treilea exportator în China. Acest fapt se traduce printr-o balanță comercială negativă de 443 miliarde de dolari. SUA se află în același timp într-o poziție inferioară și față de partenerii din NAFTA, Canada și Mexic, dar și față de Germania și Japonia.

Ponderea deficitelor față de primii 5 parteneri comerciali ai Statelor Unite

Efectul electoral

Anul viitor, în Statele Unite vor avea loc alegeri prezidențiale. Pentru câștigarea celui de-al doilea mandat la Casa Albă, Trump va trebui să prezinte electoratului rezultate economice pozitive și, de asemenea, să propună soluții pentru expansiunea viitoare a economiei americane. Ciclul actual de creștere economică este cel mai lung din istoria Statelor Unite. Acesta a început în 2009 și este puțin probabil ca economia americană să între în recesiune în următorii doi ani.

În plus, de o monedă slabă vor beneficia, din punct de vedere economic, unele dintre cele mai importante circumscripții ale lui Trump, prin impulsionarea exporturilor agricole și industriale. În 2016, Trump a câștigat majoritatea electorilor în opt din așa-numitele „swing states”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele